Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barroso: România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei

barroso-romania-facut-un-pas-inapoi-buza-prapastiei.jpg

Jose Manuel Barroso (Foto: Reuters/Sebastien Pirlet)

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune în prezentarea raportului MCV că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei. Bucureştiul trebuie să-şi respecte însă angajamentele, avertizează el.

Situaţia din România urmează a fi monitorizată, iar un nou raport va fi adoptat în acest an.

"Vom continua să monitorizăm situaţia (...). Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", spune Jose Manuel Barroso. El precizează că prin acest document se va vedea dacă România a dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.

Raport MCV

Jose Manuel Barroso, preşedinte CE

AscultăDownload

Barroso spune că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România.

"Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar competenţele Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte", declară şeful Comisiei Europene.

 

Reacţiile Bucureştiului

 

Raportul Comisiei Europene este unul echilibrat, declară premierul Victor Ponta, care spune că angajamentele asumate vor fi respectate, iar legislaţia va fi pusă în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, în pofida "boicotului şi a antijocului" PDL.

"Consider că este un raport echilibrat, din care România trebuie să tragă concluziile necesare pentru continuarea eforturilor de asigurare a unui sistem de justiţie independent şi eficient şi pentru îndreptarea deficienţelor structurale manifestate în timp şi a observaţiilor legate de criza politică din ultimele săptămâni", spune Victor Ponta.

El precizează că îşi asumă responsabilitatea ca prim-ministru pentru respectarea răspunsurilor pe care le-a transmis la întrebările preşedintelui CE şi arată că este dispus la "sacrificii politice" în acest sens.

De partea sa, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a anunţat că va cere organizarea unui grup de lucru, care să analizeze în detaliu raportul prezentat de Comisia Europeană. Grupul va trebui să elaboreze un plan de măsuri concrete, pentru aplicarea recomandărilor Comisiei.

Raportul Comisiei Europene reflectă faptul că Traian Băsescu şi guvernele sale au eşuat în a garanta buna funcţionare a justiţiei, a mai declarat ministrul Justiţiei. "Este vorba de o analiză a funcţionării într-o perioadă de cinci ani, în care Traian Băsescu, regimul său şi guvernele sale s-au aflat la putere şi dincolo de progresele previzibile, raportul indică o serie de aspecte critice, foarte serioase şi preocupante legate de funcţionarea justiţiei în toţi aceşti ani sub Traian Băsescu. Vorbim de un eşec al lui Traian Băsescu şi al guvernelor sale în garantarea bunei funcţionări a justiţiei în diferite domenii", spune Titus Corlăţean.

Faptul ca înaintea prezentarii propriu-zise a raportului de tara, presedintele Comisiei Europene a facut cateva consideratii privind evenimentele politice din ultimele saptamani de la Bucuresti care au starnit ingrijorarea Bruxelles-ului, arata ca Executivul Comunitar a înţeles că a căzut în mijlocul unui război politic dur, dar mai ales că România are o problemă cu democraţia. Iată ce spune la RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi.

Jurnalistul Ovidiu Nahoi