Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Barroso: Zona euro se confruntă cu o criză sistemică

barroso-zona-euro-se-confrunta-o-criza-sistemica.jpg

Şeful CE, Jose Manuel Durao Barroso şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy (Foto: Reuters/Yves Herman)

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cere un angajament mai puternic din partea tuturor ţărilor din regiune pentru a rezolva criza prin care trece zona euro. O criză sistemică, spune şeful Executivului comunitar.

Jose Manuel Durao Barroso declară în Parlamentul European că "ne confruntăm în acest moment cu o adevărată criză sistemică, ce necesită un angajament mai puternic din partea tuturor şi care ar putea necesita măsuri suplimentare, foarte importante".

Preşedintele Comisiei Europene apreciază că este nevoie de o integrare economică mai profundă a celor 17 ţări din zona euro, dar fără să dezavantajeze celelalte state membre ale Uniunii Europene, care nu au adoptat moneda unică.

Pe de altă parte, Jose Manuel Durao Barroso se arată sceptic privind implicarea ţărilor emergente, mai sărace decât Uniunea Europeană, în salvarea zonei euro.

"Adevărul este că imediat lângă SUA, UE este cea mai bogată regiune din lume. Şi totuşi sugerăm să depindem de cei mai săraci ca noi, economiile emergente, pentru salvarea UE. Găsesc această situaţie destul de ciudată", declară şeful Comisiei Europene.

"Realitatea este clară: avem în Europa resursele de a răspunde (la criză), numai să existe voinţă politică. Realitatea este că statele membre UE cheltuiesc mai mult decât primesc de la contribuabili", mai afirmă Barroso.