Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu face primele declaraţii de la debutul protestelor. Analist la RFI: Puterea vrea să pară stăpână pe situaţie

presedintele-basescu-facut-primele-declaratii-declansarea-protestului-o-voce-tremurata.jpg

Preşedintele Băsescu a făcut primele declaraţii de la declanşarea protestului, cu o voce tremurată

Referindu-se la evenimentele ultimelor săptămâni, în care protestele au luat o turnură violentă în unele zile, şeful statului, Traian Băsescu, apreciază că „se observă o veselie a demolării” şi lansează un atac dur împotriva liderilor opoziţiei – Victor Ponta, Crin Antonescu şi Ion Iliescu – pe care îi compară cu fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Un atac dur, făcut cu o voce tremurată, dar şi prima declaraţie a preşedintelui de la declanşarea protestelor, făcută cu ocazia ceremoniei de învestitură a noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Este o tentativă a puterii de „a părea stăpână pe situaţie”, crede analistul politic Bogdan Teodorescu.

Un fragment din discursul preşedintelui, făcut cu voce tremurată:

AscultăDownload

În discursul său, preşedintele a repetat de foarte multe ori faptul că noul ministru de Externe „va avea o misiune foarte grea”. „Asta mă face să cred că dl. Traian Băsescu ştie ceva ce noi nu ştim în legătură cu felul în care străinătatea reacţionează la realitatea din România”, spune la RFI analistul politic Bogdan Teodorescu. O a doua concluzie este că preşedintele „a continuat strategia de atac, deja binecunoscută. I-a luat pe rând pe liderii opoziţiei şi pe protestatari, şi practic nu s-a referit deloc la dimensiunea protestelor, la miza lor, la ceea ce cer de fapt oamenii şi ceea ce se întâmplă în viaţa politică românească.

Analistul politic Bogdan Teodorescu, intervievat de Ioana Haşu:

AscultăDownload

A treia dimensiune, care mi se pare interesantă, este tentativa lor (a puterii – n.red.) de a părea stăpâni pe situaţie”, mai spune Bogdan Teodorescu. Preşedintele „atacă în continuare”, el consideră că „dreptatea este de partea lui, tăierile vor continua, el ştie ce înseamnă să conduci în situaţie de criză şi va conduce în continuare. Ăsta este mesajul, transmis populaţiei şi celor din jurul lui care probabil au început să se îndoiască de faptul că mai controlează situaţia din România.

Iată declaraţia preşedintelui Băsescu pe larg:

„Ca de obicei, la remanieri, doar preşedintele Băsescu vorbeşte. Aş spune că un lucru extrem de important şi demn de salutat este că aici se află şi fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, şi noul ministru, ceea ce este un semnal de continuitate. Politica externă a României nu se schimbă odată cu miniştrii, ci are miezul ei fundamental, care va continua. Aş vrea să-i mulţumesc domnului ministru Baconschi pentru modul în care şi-a exercitat mandatul ca ministru şi să vă doresc dumneavoastră succes pentru continuarea mandatului de ministru de Externe al României.

Aveţi o misiune grea, aş spune că după aspectele televizate e aproape imposibilă, aceea că România are forţă să continue. Acest lucru trebuie să fie principalul mesaj pe care să-l transmiteţi omologilor dvs. din UE, de peste Atlantic şi nu numai.

Se observă o veselie a demolării, probabil reuşita recunoscută internaţional deranjează pe foarte mulţi şi nu pot să nu observ că mesajul domnului Iliescu care, nici mai mult, nici mai puţin, aproape de pe masa de operaţie, transmitea că preşedintele în funcţie trebuie să răspundă, în condiţiile în care dânsul încă n-a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie.

Îi vedem pe Antonescu şi pe Ponta care susţin, nici mai mult nici mai puţin, demisie preşedinte, demisie Guvern, demisie Parlament, adică o Românie neguvernată. Vedem activişti din Consiliul Politic al Armatei chiar astăzi, foşti colonei în Armata Română, dar care niciodată n-au fost dincolo de munci agricole, manifestând viguros împotriva a ceea ce s-a făcut până astăzi pentru redresarea României. Şi, foarte adevărat, am văzut în aceste ultime două săptămâni români nemulţumiţi, pe bună dreptate nemulţumiţi, pentru care va trebui şi mai multă explicaţie şi soluţii.

Am văzut televiziuni ale unor foşti turnători la Securitate promovând naţional şi internaţional dezastrul din România. Este obiectivul unei categorii care se teme şi de urmările legii. Este obiectivul unor oameni de a crea dezordine, de data aceasta urcându-se pe un val îndreptăţit de nemulţumire al oamenilor care au trecut în paralel atât printr-un proces dur de ajustări structurale necesare pentru ca România să poată merge înainte.

Toate acestea au creat unor oameni care ar vrea ca România să se întoarcă la începutul anilor '90 posibilitatea să se urce pe valul nemulţumirii populare. Este o nemulţumire pe care o ştiu din 2009. Sunt un preşedinte care a câştigat alegerile în condiţiile în care se reduceau câte patru zile de plăţi de salarii pentru toţi bugetarii în noiembrie şi decembrie 2009.

Deci aveţi o misiune extrem de dificilă şi o sintetizez din nou, aceea de a recunoaşte nemulţumirea oamenilor faţă de măsurile care s-au luat, dar care creează României şansa să evolueze pozitiv şi, în acelaşi timp, să probaţi sau să susţineti, cu argumente, că România merge înainte.

Ştiţi ce mă şochează cel mai tare? Că mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al societăţii civile – fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actual şef al fracţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin.

Domnule ministru, aveţi o misiune grea, în care vă voi susţine, şi sper că acele ce le voi clarifica în intervenţia mea de mâine cu românii să vă poată fi un suport. Vă doresc mult succes în mandatul dvs.!

Ceremonia s-a terminat, şampanie nu se dă!”, a încheiat preşedintele.