Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu: Noile condiţii Schenghen nu se aplică României

Prezent la Consiliul European de vară de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că a primit asigurări că reglementările privind consolidarea guvernanţei Schengen nu se vor aplica României şi nici Bulgariei. Şeful statului a dezvăluit că fost adoptat un document rezumat al lucrărilor, care de obicei nu se face public, în care se arată că reglementările privind consolidarea guvernanţei Schengen nu se vor aplica României şi nici Bulgariei.

Preşedintele a ţinut să precizeze că a afirmat la Consiliu că România susţine reglementările privind întărirea guvernanţei Schengen "din interiorul" acestui Spaţiu.

Noile condiţii Schenghen nu se aplică României

Traian Băsescu, Preşedinte

AscultăDownload

El a mai spus că şefii de stat şi de guvern din UE au stabilit, printe altele, posibilitatea introducerii unor controale la graniţă în unele state în cazuri excepţionale în condiţiile în care presiunea migraţionistă la frontierele Spaţiului este foarte mare, dar fără a afecta drepturilor cetăţenilor UE.

Traian Băsescu a mai spus că a avut discuţii, printre alţii, cu preşedintele francez şi cu premierul olandez.

Recomandări de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că singura recomandare a Consiliului European pentru România este: "Respectaţi acordul cu FMI şi Uniunea Europeană".

Şeful statului a susţinut că, din punctul de vedere al recomandărilor Consiliului European, "România este într-o poziţie extrem de favorabilă".

Preşedintele Băsescu a amintit măsurile luate de România, printre care creşterea vârstei de pensionare şi relaxarea pieţei forţei de muncă.