Băsescu: Nou avertisment privind lupta anticorupţie

Un eventual eşec în lupta împotriva marii corupţii ar aduce României un raport de ţară negativ în vară. Avertismentul vine din partea preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului a declarat că supravegherea europeană în domeniul justiţiei e obiectivă şi că principala problemă e ineficienţa în judecarea cazurilor de corupţie.

Potrivit şefului statului, raportul CE arată că că dosarele care vizează corupţia la nivel înalt "încă nu se mişcă".
"Un eventual eşec în progresul legat de marile dosare de corupţie va însemna raport negativ pentru România în vară", a subliniat prşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că intituţiile statului trebuie să continue lupta împotriva evaziunii evaziunii fiscale – atât la nivelul firmelor cât şi în comerţul intra-comunitar.

"Nimeni nu mai poate dormi liniştit în aceste domenii atunci când ştie că încalcă legea" a avertizat preşedintele, precizând că nu vrea ca vorbele sale să pară ca un "avertisment pentru nimeni". Editorialistul ziarului Adevărul, Ion M. Ioniţă, crede că declaraţia preşedintelui arată că anchetele din vămile româneşti vor continua.

Avertisment

Traian Băsescu, Preşedinte

AscultăDownload

"În acelaşi timp, instituţiile statului trebuie să continue - în lupta cu crima organizată - ceea ce s-a început anul trecut învară, şi anume bătălia împotriva evaziunii fiscale, fie că se produce la nivelul firmelor, fie că se produce în comerţul intracomunitar cu legume, fructe, cartofi, carne, fie că vorbim de evaziunea fiscală pe piaţa muncii - munca la negru", a spus preşedintele adăugând că este vorba despre "obiective majore" ale instituţiilor statului.

Un raport intermediar privind starea justiţiei din România a fost publicat vineri de Comisia Europeană. Domeniul e supravegheat de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, în 2007.

 
Editorialistul ziarului Adevărul, Ion M. Ioniţă, intervievat de Anca Năstase