Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu: Operaţiunile de la vămi, după o informare primită de CSAT

base-cotro.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu  a declarat, marţi, că acţiunile actuale de la vămi vin în urma unei informări privind averile mari ale unor vameşi. Documentul a fost primit în vara lui 2010 de la un serviciu de informaţii iar CSAT a hotărât  atunci să declanşeze operaţiunea "indiferent" de impactul asupra intrării în Schengen, spune şeful statului într-un interviu pentru postul public de televiziune.

Şeful statului a declarat că acţiunea vameşilor reţinuţi "nu va avea un efect pozitiv (n.r. în privinţa aderării la Schengen), pentru că arată cât de cangrenat era sistemul. S-a făcut această analiză, ce impact va avea, iar decizia a fost «indiferent de impact, trebuie rezolvată problema»".

" Baza de la care a plecat CSAT este o informaţie legată de averea acestor oameni. Este vorba de vile ridicate după doi ani de serviciu în vamă, de terenuri uriaşe achizionate în locuri foarte scumpe, iar din salariul de bugetar pe care ministrul francez al integrării europene îi plângea... noi ştiam despre ce e vorba", a explicat preşedintele Băsescu.

"Trebuie să ştiţi de la ce a pornit, de la acest document, pe vreo 50 de pagini, care înseamnă "Practici evazioniste susţinute de funcţionarea instituţiilor de control financiar, fiscal şi vamal". Este documentarul unui serviciu de informaţii şi, în momentul în care un şef de stat primeşte aşa ceva, nu poate să-l pună în bibliotecă, trebuie să dea o soluţie. Atunci au apărut acele hotărâri ale CSAT, de acţiune împotriva traficului cu ţigări, a evaziunii fiscale", a declarat Traian Băsescu.

În acest context, şeful statului le-a cerut liderilor de sindicate să spună adevărul: "Dacă ar avea minim de decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Sigur, unii dintre ei se pare că erau implicaţi. Se pare! Eu nu fac afirmaţii certe, pentru că nu le ştiu, dar, dacă sunt cinstiţi, trebuie să spună ce ştiu... A ne limita strict la ofiţerii de poliţie de frontieră şi vameşii ridicaţi e puţin. Ştim toţi, din auzite, că e destul de scump un post de vameş, că e destul de important pentru un poliţist de frontieră să fie pe o frontieră bună..."

Impact reţinere vameşi

Traian Băsescu, Preşedintele României

AscultăDownload

În ceea ce priveşte finalitatea acestor acţiuni, şeful statului s-a rezumat a la spune: "deocamdată e un rezultat pe care îl vedem la televizor. Să vedem ce vor spune instanţele, judecătorii".

Referindu-se la declaraţiile ministrul francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, care vorbea recent despre situaţia vămilor din România, Traian Băsescu spune acum că acesta "habar nu avea despre ce era vorba", ci făcea doar presupuneri, la fel ca şeful statului român.

Amintim, ministrul afacerilor europene, Laurent Wauquiez, declara într-un interviu pentru Le Figaro că  „România a scăzut cu 40 % salariile vameşilor. Nu este cea mai bună garanţie că aceştia vor fi cu totul impermeabili la corupţie”.