Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu: Problema în disputa Schengen, abuzul

Problema nu este întârzierea aderării ci abuzul care se va crea prin amânarea intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, a atras atenţia preşedintele Traian Băsescu joi la TVR. El atrage atenţia ca se instituie un precedent periculos. Acelaşi lucru se poate întâmpla altui stat mai mic, chiar dacă îndeplineşte toate condiţiile de aderare, atrage atenţia preşedintele Traian Băsescu.

"Precedentul care se creează, un stat membru care îşi realizează obligaţiile şi vine un alt stat şi spune: «Nu, pentru că eu tot am drept de veto. Nu vreau şi-ţi dau nişte explicaţii care îmi convin mie, care nu au bază legală», acesta este periculos. Asta se întâmplă României şi Bulgariei", a mai spus şeful statului.

Pe de altă parte, şeful statului a declarat că s-ar fi aşteptat ca CSM şi Parlamentul să-şi fi asumat responsabilitatea unei eventuale amânări a aderării României la Schengen, or în lipsa acestui fapt şi-a asumat el responsabilitatea politică.

Amânare Schengen

Traian Băsescu, Preşedinte

AscultăDownload

Şeful  statului s-a declarat în acelaşi timp dezamăgit la TVR că nu a fost avertizat de “colegii” săi Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel despre intenţia miniştrilor de Interne din Franţa şi Germania de a semna o scrisoare comună prin care au cerut amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen .

"Peste noapte şi fără avertisment, măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu, ori domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă", a explicat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu subliniază însă că cei doi lideri europeni nu s-au pronunţat pe această temă.