Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu refuză decuplarea de Bulgaria în dosarul Schengen

basescu-traian-steagurile-romaniei-ue-spate.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Traian Băsescu respinge ideea unei decuplări de Bulgaria în dosarul aderării la Spaţiul Schengen. Iată poziţia preşedintelui României, prezent vineri la reuniunea Consiliului European. Relatează corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.

Propunerea aderarii la Spatiul Schengen a României si a Bulgariei in doua etape a fost facuta de Germania la Bruxelles la sfârsitul lunii trecute. Ambele tari au respins atunci aceasta idée, dar Bulgaria ar putea reveni asupra ei, lucru care incurca planurile României.

Cu toate acestea, Bucurestiul se arata flexibil, presedintele Traian Basescu afirmînd vineri seara la Bruxelles ca « nu avem ce sa facem » . El a mai adaugat urmatoarele:

« Trebuie sa ne adaptam. Suntem in parteneriat cu Bulgaria si resping ideea ca România sa incerce o decuplare de Bulgaria. Vom ramâne undeva intr-o zona rezonabila din punct de vedere politic. Nici n-ar fi fair play sa spunem : decuplati-ne ! Si nici nu este un câstig politic sub nicio forma »

Din punct de vedere tehnic, România este pregatita sa adere la Spatiul Schengen, dar Bulgaria are in continuare probleme cu frontierele terestre. De aici vine si  propunerea germana ca mai intâi frontierele aeriene sa devina frontiere ale spatiului liberei circulatii.

In fine, Traian Basescu a mai afirmat la Bruxelles ca România ar putea primi acum refugiati din Nordul Africii, dar doar prin ONU, si nu pe cale europeana.

El a precizat ca Centrul pentru refugiati de la Timisoara este pregatit pentru aceasta dar ca filiera UE sarcina primirii de refgiati ar trebui lasata statelor membre Schengen « fiindca ele au potential sa controleze ceea ce se intâmpla la frontiera ».

Preşedintele Traian Băsescu a participat, vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European extraordinar, convocat de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.