Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu, la reuniunea Consiliului European de vară

traian-basescu-face-mana-iesirea-masina.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de vară, principalele teme pe agendă fiind legate de economie, migraţie, consolidarea spaţiului Schengen, stadiul negocierilor de aderare a Croaţiei la UE şi evoluţiile din vecinătatea sudică a UE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că obligaţia sa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles va fi să se asigure că noile condiţii propuse în interiorul guvernanţei Schengen pentru accesul în acest spaţiu nu se adaugă la ceea ce România trebuie să îndeplinească pentru aderare.

Preşedintele a spus, la plecarea spre Bruxelles, că la Consiliul European vor fi abordate "extrem de sensibilul subiect al migraţiei", guvernanţa Schengen, extinderea Uniunii - stabilirea datei de intrare în Uniune a Croaţiei, evoluţia în vecinătatea sudică a Uniunii, problematica romilor şi cea dunăreană.

"În ceea ce priveşte problematica economică, se vor încerca concluzii legate de încheierea semestrului european. (...) Un subeict extrem de dificil este legat de stadiul adoptării pachetului legislativ legat de guvernanţa economică în Parlamentul European", a mai spus preşedintele.

El a apreciat că agenda Consiliului European este extrem de dificilă.

"Pentru noi, foarte delicat, dar şi pentru alte state, este legat de un acord de întărire şi consolidare a spaţiului Schengen, altfel spus întărirea guvernanţei Schengen. În proiectul care deja a fost distribuit sunt elemente care schimbă condiţiile de acces în spaţiul Shengen şi obligaţia noastră, sau obligaţia mea la acest Consiliu va fi să mă asigur că noile condiţii ce se propun a fi impuse în interiorul guvernanţei Schengen nu devin condiţii care se adaugă la ceea ce România trebuie să îndeplinească pentru accesul în spaţiul Schengen. România susţine întărirea guvernanţei Schengen, dar nu vom accepta ca noi condiţii să fie adăugate la condiţionalităţile care vizează ceea ce România trebuie să facă", a spus Băsescu.