Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu: Revizuirea Constituţiei, finalizată

basescu-serios-grav.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost finalizat, iar după Paşti acesta ar putea fi trimis Parlamentului.” Iată ce a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu. Aflat într-o vizită la Covasna, şeful statului a mai declarat faptul că odată cu alegerile locale din iunie 2012 va avea loc şi referendumul privind aprobarea noii Constituţii. În ceea ce priveşte modificarea Constituţiei, Băsescu susţine ca mandatul şefului statului să fie de patru ani. În plus, şeful statului se arată de acord ca Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării, iar acesta nu este demis la referendum.

Toate acestea, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei pe care le-a prezentat PDL.

Preşedintele Traian Băsescu se află, de vineri seară, într-o vizită privată în staţiunea Covasna, unde a fost cazat la vila de protocol.

Proiectul de revizuire a Constituţiei, finalizat

Traian Băsescu, Preşedinte

AscultăDownload

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în luna martie, la TVR, că, în mod normal, noua Constituţie ar trebui să intre în vigoare la epuizarea mandatului actualului Parlament, menţionând că susţine reducerea mandatului şefului statului la patru ani şi introducerea plafonului de 3% pentru deficitul bugetar.

Preşedintele Băsescu susţine ca mandatul şefului statului să fie de patru ani, iar Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei pe care le-a prezentat PDL.

Preşedintele susţine reorganizarea regiunilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în legătură cu proiectul de lege privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, propus de UDMR, că, în opinia sa, organizarea administrativă bazată pe regiuni trebuie să fie, în primul rând, "utilă".

"Din acest motiv trebuie create echilibre economice şi sociale. Acestea trebuie să fie criteriile care stau la baza unei eventuale reîmpărţiri administrative a României", a afirmat Băsescu.

Băsescu a afirmat că el introduce ideea de regiuni în proiectul de Constituţie, adăugând că dacă acestea vor fi acceptate de Parlament "va fi foarte bine", urmând ca prin lege să fie definite aceste regiuni.

Băsescu a menţionat că în momentul de faţă sunt foarte multe consilii judeţene, plus sectoarele Capitalei, există o birocraţie la nivel judeţean extrem de ridicată, care, în opinia sa, ar putea fi simplificată eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni.