Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Băsescu: Va trebui să-i dăm lui Medvedev confortul că scutul nu vizează lovituri împotriva Rusiei

base-cotro.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR1, că preşedintelui rus Dmitri Medvedev îi va trebui dat "confortul" că elementele scutului antirachetă ce vor fi amplasate în România "nu vizează lovituri împotriva Federaţiei Ruse". Reacţia vine după avertismentul dat recent de preşedintele Medvedev privind posibilitatea ca Rusia să abandoneze noul tratat de dezarmare nucleară START cu SUA cu riscul de a reveni la epoca Războiului Rece.

În ceea ce priveşte garanţiile, şeful statului a arătat că nu are dubii că şi şeful statului rus este gata să garanteze că nicio rachetă de pe teritoriul Federaţiei Ruse nu va atinge vreodată România.

"Dacă este de luat în consideraţie o declaraţie, este cea a preşedintelui Medvedev şi trebuie tratată cu condescendenţa necesară unui şef de stat, a unei mari puteri nucleare. Ceea ce nu înseamnă că vreo clipă punem sub semnul întrebării aranjamentul nostru cu Washingtonul.

Scut antirachetă

Traian Băsescu, Preşedinte

AscultăDownload

Ceea ce înseamnă că domnului preşedinte Medvedev, la momentul potrivit, va trebui să-i dăm confortul că aceste instrumente militare nu vizează lovituri împotriva Federaţiei Ruse şi mai ales că - n-am niciun dubiu - domnul Medvedev este gata să dea şi dânsul României garanţii că nicio rachetă care există acum pe teritoriul Federaţiei Ruse nu va atinge vreodată teritoriul României", a declarat la postul public de teeviziune preşedintele Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte avertismentul lansat recent de preşedintele rus Dmitri Medvedev, preşedintele Traian Băsescu spune că "eu n-aş face o dramă din această afirmaţie. România şi-a asumat nişte obligaţii, elemente ale scutului antirachetă româno-american deocamdată - şi mai târziu va deveni un scut NATO - se vor amplasa. Ne vedem de interesul nostru naţional şi tratăm cu respect poziţia oricui...

Dânsul doreşte garanţii juridice. Sigur că şi România se întreabă : Oare noi avem vreo garanţie juridică? Constatăm că n-avem. Avem dreptul să discutăm subiectul".