Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bashar al-Assad acuză conspiraţii în contextul protestelor din Siria

bashar-al-assad-acuza-conspiratii-contextul-protestelor-siria.jpg

Bashar al-Assad se menţine ferm pe poziţii (Foto: Reuters/Syrian TV via Reuters TV).

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a anunţat luni, 20 iunie, că a format o "autoritate de dialog naţional". El denunţă de asemenea "conspiraţiile" împotriva ţării sale. Mii de sirieni continuă să se opună regimului de la Damasc, în ciuda reprimării brutale a manifestaţiilor pro-democraţie. În aceste zile, în care armata siriană continuă operaţiunile în apropiere de graniţa cu Turcia, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a ales să se adreseze populaţiei.

Bashar al-Assad şi-a început discursul spunând "pace asupra forţelor de securitate" şi asupra tuturor care se opun destabilizării Siriei.

"Este un moment crucial în istoria ţării noastre", a continuat şeful statului. În continuare, el a admis vărsarea de sânge nevinovat şi a oferit condoleanţe familiilor din ambele tabere.

Assad a acuzat conspiraţii a căror sursă nu a menţionat-o. "Sperăm să reinstaurăm imaginile de serenitate şi integritate care definesc ţara noastră", spune el. Preşedintele a asigurat că nu va ceda niciunui fel de presiune externă şi că va dialoga cu persoanele care au cereri legitime în interiorul statului său. "Există persoane cu cereri legitime, iar lor trebuie să le întindem o mână", a spus Bashar al-Assad textual, adăugând că "eforturile de reinstaurare a ordinii nu trebuie să ignore dorinţele poporului".

 

Bashar al-Assad tună şi fulgeră împotriva intelectualilor

 

Tonul ferm al preşedintelui sirian nu lasă impresia unei dorinţe de reconciliere. Bashar al-Assad a amintit de recenta amnistie generală oferită pe 1 iunie chiar înainte de a trece la subiectul intelectualilor "radicali şi blasfemici care provoacă haos în numele libertăţii". Pe aceştia, preşedintele i-a acuzat de complot în vederea unei intervenţii militare internaţionale şi de masacrele "pe care le-am văzut cu toţii la televizor".

În lupta împotriva corupţiei, Bashar al-Assad a cerut populaţiei să monitorizeze orice manifestare de acest fel şi să sesizeze autorităţile.

În plus, preşedintele Siriei a anunţat că a format o "autoritate de dialog naţional". Aceasta ar urma să elaboreze un plan de reformă a statului. "Dar ridicarea stării de urgenţă nu înseamnă că fiecare are dreptul să încalce legea".

 

Constituţia Siriei, modernizată

 

La capitolul libertăţi civile, Bashar al-Assad a anunţat că va moderniza Constituţia ţării şi că va introduce seminarii pentru formarea profesioniştilor în mass-media. De asemenea, sistemul politic va fi revizuit pentru a permite participarea mai multor partide la actul de decizie politică.

Preşedintele le-a mai cerut celor peste zece mii de sirieni refugiaţi în Turcia să se întoarcă acasă. "Armata şi statul vă va asigura securitatea", a afirmat Assad.

Este a treia adresare către naţiune a preşedintelui sirian de la debutul demonstraţiilor împotriva regimului său, pe 18 martie. Săptămâna trecută, vineri, au avut loc cele mai masive manifestaţii pro-democraţie din Siria. Conform datelor furnizate de mişcarea de Opoziţie, 19 persoane au fost ucise.

Discursul lui Bashar al-Assad coincide cu vizita în Siria a şefului a preşedintelui Crucii Roşii Internaţionale, Jakob Kellenberger. Acesta doreşte să obţină acces la victimele violenţelor.