Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bashar al-Assad admite unele "erori", dar continuă represiunea

bashar-al-assad-admite-unele-erori-dar-continua-represiunea.jpg

Bashar al-Assad continuă reprimarea protestelor din Siria (Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Files).

Siria nu a ţinut cont de apelurile Consiliului de Securitate al ONU, care a cerut să se pună capăt violenţelor împotriva populaţiei civile. Iată concluzia unui raport prezentat Consiliului şi comandat de secretarul general, Ban Ki Moon. La Damasc, în faţa reprezentanţilor statelor membre ale Consiliului de Securitate, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a recunoscut că ar fi comis "erori", dar a spus că va continua reformele.

Raportul ONU este "copleşitor" şi "deprimant", potrivit unor surse din cadrul Consiliului de Securitate, citate de RFI: documentul vorbeşte despre cei două mii de morţi, trei mii de dispăruţi şi 13 mii de arestaţi, victime ale reprimării manifestaţiilor de protest începute în martie în Siria.

Cu toate acestea, în rândurile statelor membre ale Consiliului de Securitate opiniile privind reprimarea din Siria rămân împărţite: Rusia vrea un dialog cu Damascul, în timp ce la polul opus, Statele Unite au aplicat noi sancţiuni - banca naţională a Siriei a fost trecută pe lista neagră.

La Damasc, preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a recunoscut în faţa unor diplomaţi indieni, brazilieni şi sud-africani că forţele de ordine ar fi comis anumite "erori", dar a mai spus şi că nu renunţă la reformele pe care le-a început.

Între timp, pe teren, actele de represiune din Siria au continuat nestingherite. În timp ce armata siriană a anunţat că s-a retras din Hama, noi intervenţii au avut loc la Homs, unde organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului vorbesc de noi victime. Potrivit BBC, este vorba de cel puţin 18 morţi, după ce armata a folosit arme de foc, tancuri şi artileria antiaeriană împotriva manifestanţilor.