Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bashar al-Assad anunţă oprirea operaţiunilor militare în Siria

bashar-al-assad-anunta-oprirea-operatiunilor-militare-siria.jpg

Bashar al-Assad susţine că operaţiunile militare din Siria au încetat (Foto: Reuters/Khaled al-Hariri/Files)

O sesiune specială a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului privind Siria va avea loc luni, 22 august, la New York. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad i-a spus miercuri, 17 august, la telefon, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, că operaţiunile militare împotriva opozanţilor "au încetat".

Corespondentul RFI la New York, Karim Lebhour

Aparentă schimbare de ton a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, care îi face concesii lui Ban Ki-moon. Secretarul general al ONU i-a cerut să înceteze operaţiunile militare.

"Operaţiunile militare au încetat", a răspuns preşedintele Siriei, fără să ştim dacă e vorba de o pauză sau de o oprire definitivă a represiunii din Siria.

Bashar al-Assad a promis de asemenea organizarea de alegeri parlamentare în lunile următoare, în Siria. El a acceptat trimiterea de către ONU a unei misiuni umanitare, pentru evaluarea independentă a situaţiei din oraşele siriene. Este vorba de o cerinţă mai veche a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Rămâne de văzut dacă sunt concesii reale sau progrese concrete ori dacă nu e vorba pur şi simplu de o tragere de timp pentru Bashar al-Assad, într-un moment în care este supus unor presiuni internaţionale, mai ales din parte vecinei Turcia, dar şi din partea Consiliului de Securitate, care trebuie să se reunească joi la New York.