Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bashar al-Assad, azil politic la Moscova?

lavrov.jpg

Ministrul rus de externe. Reuters / Natalia Kolesnikova

Occidentalii, în frunte cu Statele Unite, încearcă să-i convingă pe ruşi să-i acorde azil politic preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Sunt informaţii neoficiale, care parvin de la Moscova si potrivit aceloraşi surse Kremlinul, pentru moment, nu pare să agreeze un astfel de scenariu. 

Aceste presiuni riscă, dimpotrivă, să-i irite pe ruşi. Occidentalii par să le spună “dacă tot îl susţineţi pe Bashar al-Assad cu atîta frenzeie, atunci primiţi-l la voi acasă”. Ori, ruşii nu au nevoie de un Bashar al-Assad ascuns pe undeva într-o vilă din apropierea Moscovei, ei au nevoie de Bashar al-Assad la Damasc pentru a le cumpăra arme şi a le sprijini interesele în regiune.

In cancelariile marilor puteri se discută mult acum despre o eventuală “deblocare” a situaţiei în Siria doar prin schimbarea preşedintelui, devenit un simbol al barbariei. In toată presa occidentală au fost publicate în ultimile zile numeroase articole despre centrele de tortură ale regimului de la Damasc. Siria a devenit un “arhipelag al torturii”, scriau comentatori francezi.

Ei citează în articolele lor şi unele mărturii cutremurătoare ale unor opozanţi care scăpat cu viaţă după ce au fost arestaţi, închişi şi torturaţi. Războiul civil din Siria pare să fi ajuns într-un punct în care nici un stat nu-l mai poate primi pe Bashar al-Assad cu garanţia de a nu-l da ulterior pe mîna justiţiei internaţionale.

Atîta vreme cît Bashar al-Assad are însă sprijinul Rusiei, al Chinei şi al Iranului, nimic nu se va putea face pe calea armelor, în sensul că nici o intervenţie internaţională sub egida ONU sau a Alianţei Atlantice nu poate fi imaginată pe teritoriul Siriei, şi nici în spaţiul său aerian. Comunitatea internaţională contiună însă să exercite presiuni psihologice şi să organizeze conferinţe ale prietenilor Siriei. In februarie a avut loc astfel de reuniune la Tunis, în aprilie la Istanbul iar vineri 6 iulie va avea loc una la Paris.

Însuşi preşedintele francez François Hollande va deschide această reuniune, într-un moment când Parisul îşi reexaminează politica în Orienul Apropiat şi în Africa.

Seful misiunii de observatori trumişi de ONU în Siria, generalul Robert Mood, declară însă pentru Agenţia France Presse că responsabilii comunităţii internaţionale discută prea mult şi acţionează prea puţin. Si aceasta în condiţiile în care, pe teren, gradul de violenţă creşte în fiecare zi. Din unele surse se afimă chiar că forţele rebele sau insurgente controlează deja 40 la sută din teritoriul Siriei şi au demonstrat recent că pot lovi chiar şi la Damasc. Iar din surse tot moscovite se afirmă că pînă şi Kremlin crede că Bashar al-Assad mai are doar 10 la sută şanse de a rămîne la putere.