Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bashar al Assad nu renunţă la putere

siria.jpg

Bashar al Assad nu renunţă la putere. REUTERS/Zohra Bensemra

Preşedintele sirian Bashar al Assad lasă să se înţeleagă că nu renunţă la putere, în ciuda presiunilor tot mai mari din partea comunităţii internaţionale : într-un interviu care ar urma să fie difuzat integral miercuri de postul sirian de televiziune Ad Dunia, el admite că nu a învins încă revolta şi că acest lucru va cere în continuare timp.

Al Assad este însă optimist că va învinge. „Progresăm, situaţia pe teren este mai bună dar nu am câştigat încă, aceasta necesită timp", a declarat preşedintele sirian, în timp ce armata sa a lansat o ofensivă dură şi sângeroasă împotriva opozanţilor în toată ţara, în special la Damasc, Deraa, Alep sau Idlib.

Ducem însă nu doar o luptă la nivel naţional, ci şi una la nivel internaţional”, a mai spus Bashar al Assad, care a criticat până acum în termeni extrem de duri „complotul” occidental împotriva sa. „Le spun sirienilor : destinul e în mâinile noastre şi nu în mâinile altora”, a mai lansat preşedintele sirian, care a criticat între altele lipsa de patriotism a celor care au întors spatele regimului pentru a se alătura opoziţiei. 

"Oamenii patrioţi şi cei buni nu fug, nu părăsesc patria. În cele din urmă, această operaţiune este pozitivă, este o operaţiune de autoepurare a statului ", a declarat el. În fine, Bashar al Assad a calificat drept „nerealistă chiar şi pentru statele ostile şi inamice Siriei” ideea creării unei zone tampon, pentru a proteja miile de refugiaţi care fug din calea conflictului.

Agenţia ONU pentru refugiaţi avertiza că 200 de mii de refugiaţi ar putea părăsi Siria zilele acestea, cu destinaţia Turcia. Ankara a avertizat deja că nu mai face faţă valului masiv de refugiaţi sirieni ajunşi la 74 de mii.

Să mai spunem că între timp regimul a suferit o lovitură la Damasc, unde rebelii au ucis 27 de persoane şi au rănit 48 într-un atac cu maşină capcană care s-a produs în timpul funeraliilor a doi partizani ai lui Assad în cartierul Jaramana din Damasc.