Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belgia are in fine un guvern

200803-3507.jpg

Belgia are in fine un guvern

Belgia are in fine un nou Prim Ministru si un nou guvern, dupanoua luni de criza politica Regele Albert II l-a instaurat joi pe Yves Leterme in fruntea unei coalitii de guvernare formata din cinci partide politice

Crestin democratul flamand Yves Leterme – cel care a esuat doua negocieri pentru formarea unui guvern anul trecut- devine astazi Prim Ministrul Belgiei si va conduce o coalitie de guvernare formata din liberalii francofoni si flamanzi, crestin democratii francofoni si flamanzi si socialistii francofoni.

Echipa formata din 15 ministrii pastreaza in posturile cheie ministrii guvernului de tranzitie instaurant prin masura de urgenta in decembrie trecut si condus de fostul Prim Mnistru Guy Verhfstadt.

Astfel, la finante il regasim pe liberalul francofon Didier Reynders, la externe ramâne liberalul flamand, autor al mai multor gafe politice, Karel de Gucht iar la interne colegul sau de partid Patrick Dewaele este recofirmat in functie.

Socialistii care au pierdut alegerile de anul trecut se gasesc la guvernare gratie crizei politice, ei preiau ministerul afacerilor sociale, cel al integrarii si cel al energiei pe când crestin democratii francofoni primesc portofoliul pietei de munca.

In fine, acordul la care s-a ajuns pentru instaurarea acestui guvern este considerat a fi unul minimalist, el a fost smuls partenerilor de catre Yves Leterme cu doua zile inainte de investitura sa.

Acordul este agreat de parte francofona dar privit inca cu rezerva de partidele flamande care ar fi dorit transferul unor mai multe competente federale la nivel regional.

Dar acest acord pune capat a noua luni de criza politica.Si Yves Leterme, considerat unul din responsabilii esuarii negocierilor, promite acum sa devina Prim Ministru pentru toti belgienii, in ciuda preferintei sale pentru partea flamanda.

Pâna de curând, el nu si-a ascuns dispretul fata de francofoni, dar spune ca se va schimba si recunoaste ca a gresit când i-a tratat pe acestia cu superioritate.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan(20/03/2008;16h30)