Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belgia: Criza politică ia sfârşit, după 535 de zile fără un Guvern

elio-di-rupo-presedintele-partidului-socialist-francofon-probabil-viitorul-premier-al-belgiei-foto.jpg

Elio di Rupo, preşedintele Partidului Socialist Francofon şi, probabil, viitorul premier al Belgiei. Foto: Reuters

După 535 de zile de criză politică, cele şase partide angajate în negocieri pentru formarea unui Guvern au ajuns la un consens miercuri seară. Socialistul francofon Elio di Rupo ar putea fi, astfel, noul premier, informează AFP, care citează o sursă apropiată negocierilor.

Această sursă precizează că există un acord global asupra reformei statului, domeniului socio-economic şi programului de guvernare. Elio di Rupo, preşedinte al Partidului Socialist Francofon, nu a făcut nici un comentariu la finalul negocierilor de miercuri, însă jurnaliştii prezenţi la faţa locului menţionează că acesta „zâmbea”.

Acordurile redactate vor fi studiate în congresele celor şase partide în acest final de săptămână, pentru a obţine avizul oficial. Structura noului guvern ar urma să fie făcută publică luni sau marţi, a menţionat sursa pentru France Presse.

Principala neînţelegere care a stat în calea unui acord a fost reprezentată, până în momentul de faţă, de bugetul federal pentru următorii trei ani şi economiile ce trebuie realizate în scopul echilibrului bugetar.

La 60 de ani, Elio Di Rupo ar fi primul premier francofon al Belgiei din ultimele trei decenii şi primul socialist care obţine acest post din 1974.