Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berceanu: Baconschi trebuia sancţionat mai degrabă pe linie de partid

berceanu-baconschi-trebuia-sanctionat-mai-degraba-linie-partid.jpg

Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru de Externe, după declaraţiile la adresa protestatarilor din Bucureşti.

Premierul Emil Boc trebuia să aibă în vedere mai degrabă o sancţiune pe linie de partid în privinţa lui Teodor Baconschi. O spune la RFI senatorul PDL, Radu Berceanu. El reproşează liderilor formaţiunii că nu s-au delimitat mai repede de diversele declaraţii controversate la adresa protestatarilor din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Radu Berceanu ar fi optat pentru o sancţionare a lui Teodor Baconschi "pe linie de partid". "Eu credeam că o sancţiune mai repede pe linie de partid era de avut în vedere, pentru că ceea ce a spus domnul Baconschi era în zona activităţii politice şi nu neapărat în zona activităţii diplomatice, de ministru. Dar sigur că cele două se întrepătrund foarte mult şi până la urmă asta a fost decizia premierului. Nu neapărat mă aşteptam", spune senatorul PDL.

Radu Berceanu e nemulţumit că liderii PDL nu au taxat mai repede afirmaţiile "nepotrivite" ale unor democrat-liberali la adresa protestatarilor din Bucureşti şi alte oraşe: "Ar fi trebuit ca imediat ce au fost făcute unele declaraţii mai nepotrivite, ca să folosesc un termen blând, ar fi trebuit ca de la partid să iasă purtătorul de cuvânt sau secretarul general şi să spună imediat "e părerea lor personală, mai scriu pe bloguri şi alţii care scriu tot felul de lucruri cu titlu personal, dar partidul nu are deloc această părere, o să-i chemăm la partid să dea explicaţii şi s-ar putea să se aleagă şi cu vreo sancţiune". Cred că ar fi fost o reacţie mult mai potrivită şi n-ar fi lăsat ca nişte epitete colorate şi absolut nejustificate să fie preluate pe la manifestaţii şi să fie o întreagă desfăşurare din punctul acesta de vedere".

Radu Berceanu nu crede că există o legătură directă între demiterea lui Teodor Baconschi din funcţia de ministru de Externe şi tentativa Puterii actuale de calmare a străzii. "Nu cred că e o legătură foarte directă. Sunt atât de multe cereri şi atât de diverse, încât e foarte greu să faci o legătură între eventuala calmare şi o anumită cerinţă. Pot să vă spun că la Craiova încep lucrurile cu demiterea lui Mircea Sandu şi Mitica Dragomir, care au scos Universitatea din Ligă, după aia încep revoluţionarii cu alte lucruri şi aşa mai departe. Mie mi-e greu să găsesc un numitor comun şi să spun că dacă s-ar face lucrul acesta, s-ar calma spiritele", declară senatorul PDL.

Teodor Baconschi a fost revocat din funcţia de ministru de Externe. Anunţul a fost făcut luni de premierul Emil Boc, în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului. Şeful demis al diplomaţiei române a declarat ulterior că a primit vestea revocării, prin sms, în timp ce se afla la o reuniune la Bruxelles.

 
Radu Berceanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre revocarea lui Teodor Baconschi