Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlinul, Parisul şi Londra îi pregătesc o surpriză Teheranului!

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Germania, Franţa şi Marea Britanie vor să înăsprească tonul în dosarul nuclear iranian. Cele trei state vor să introducă noi sancţiuni, pentru că sunt nemulţumite de ritmul negocierilor cu Teheranul.

"Vrem să ajungem la o soluţie diplomatică şi politică", a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, într-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post. Westerwelle a subliniat însă că ritmul negocierilor nu este unul satisfăcător, de aceea ar fi nevoie de sancţiuni înăsprite.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei federale a dezvăluit că miniştrii din Franţa, Marea Britanie şi Germania lucrează la o propunere de instituire a unei noi runde de penalizări din partea întregii Uniuni Europene. Intenţia a fost exprimată de cei trei diplomaţi într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE, lady Catherine Ashton. Detalii nu au fost elaborate încă, dar documentul cere o dezbatere în acest sens la reuniunea miniştrilor de Externe din UE, ce va avea loc pe 15 octombrie.

Ashton va prezida şi joia aceasta o reuniune în şase pe tema dosarului nuclear iranian, la care vor participa Germania, Franţa, Marea Britanie, SUA, Rusia şi China.

UE are deja sancţiuni impuse Iranului, printre care un embargo petrolier. Teheranul a admis că acestea îi afectează dezvoltarea economică, dar respinge în continuare divulgarea de detalii privind programul său nuclear.

În altă ordine de idei, regimul islamic a lansat noi ameninţări în contextul în care se vehiculează din ce în ce mai des posibilitatea unui atac israelian asupra instalaţiilor sale nucleare. Teheranul a vorbit deschis despre "al treilea război mondial" şi a precizat că ar putea ataca chiar preventiv Israelul, dar şi bazele militare americane din regiune.