Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Berlusconi: multe dosare, puţine şanse de condamnare

berlusconi.jpg

Berlusconi: multe dosare, puţine şanse de condamnare. Reuters / Stringer

La Milano s-a reluat luni procesul lui Silvio Berlusconi. E vorba de dosarul Mediaset în care şeful guvernului italian este acuzat de fraudă fiscală. Judecătorii au decis să renunţe la audierea a zece martori chemaţi de apărare, niciunul dintre ei nefiind italian şi în plus toţi sunt de negăsit, afirmă chiar apărarea. Berlusconi este urmărit la Milano în alte două procese dar sunt puţine şanse ca il Cavaliere să fie vreodată condamnat definitiv de justiţia din ţara sa.

Cele trei procese pe rol acum la Milano nu sunt decât o picătură într-un ocean de proceduri lansate împotriva şefului guvernului de la Roma.

Din 1993 încoace 24 de procese i-au fost intentate lui Berlusconi, niciunul nu s-a soldat cu vreo condamnare definitivă.

De ce? Pentru că preşedintele consiliului italian a profitat de fiecare numire a sa în fruntea guvernului pentru a amenda şi adapta legile Italiei pe măsura problemelor sale judiciare.

Şi procesele au fost adaptate: astfel, lunea Berlusconi nu e niciodată la Roma, e la Milano ca să poată asista la audientele tribunalului. Avocaţii săi, de comun acord cu tribunalul din capitala lombardă, au decis aşa. Acum e acuzat de "fraudă fiscală, de bilant fals si abuz de bunuri sociale" în afacerea Mediaset.

În acelaşi registru se înscrie şi un alt proces milanez, cel care poartă numele avocatului englez Mills. Mai simplu şi mai mediatic este procesul Rubygate după numele unei prostituate care se presupune că era minoră pe vremea când îl frecventa pe şeful guvernului italian.

În paralel cu aceste procese, alte afaceri sunt în curs de definitivare, de chemare în instantă. De fiecare dată însă, aşa cum spuneam, Silvio Berlusconi a scăpat. Visul său de a lua exemplul Franţei unde preşedintele beneficiază de o imunitate penală totală, a fost spulberat de Curtea Constituţională italiană şi refuzat prin referendum de populaţie.

 Berlusocni a profitat însă de fiecare trecere a sa pe la şefia guvernului ca să modifice legile pe măsura nevoilor sale. De altfel aceste legi au fost poreclite "legge ad personam". Adoptarea lor a dat loc la bătălii parlamentare fabuloase dar de fiecare dată tabăra lui Berlusconi a câştigat.

În particular au fost reduse termele de prescrie a faptelor, astfel încat procesele aflate acum pe rol riscă să fie pur şi simplu oprite, unul anul viitor, cel Mediaset în 2013. În loc de 2020, cum era prevăzut de vechea legislaţie.

Din toate procesele care i-au fost intentate, il Cavalierre care se descrie cu plăcere drept "o victimă a sistemului judiciar", doar 4 s-au soldat cu achitări. 7 proceduri au fost clasate iar în 9 procese a fost condamnat în primă instanţă. La apel, la recurs sau la Curtea de Casaţie, Berlusconi a profitat însă de modificările aduse legii ca să scape din nou.