Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bernard Kouchner, în vizită în Liban

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner face o vizită de două zile în Liban, unde se întâlneşte cu liderii libanezi. La capitolul politic, Bernard Kouchner pledează pentru redinamizarea spiritului de dialog în regiune, în general şi în Liban, în special. Reamintim că în această ţară, de la alegerile legislative din iunie, diversele facţiuni politice nu reuşesc să se înţeleagă pentru formarea unui Guvern de uniune naţională.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner face o vizită de două zile în Liban, unde se întâlneşte cu liderii libanezi.

La capitolul politic, Bernard Kouchner pledează pentru redinamizarea spiritului de dialog în regiune, în general şi în Liban, în special. Reamintim că în această ţară, de la alegerile legislative din iunie, diversele facţiuni politice nu reuşesc să se înţeleagă pentru formarea unui Guvern de uniune naţională.

Franţa doreşte să aibă însă o contribuţie în acest sens. O ocazie pentru stimularea dialogului este şi Salonul Cărţii Francofone de la Beirut, ajuns la a XVI-a ediţie, care şi-a deschis porţile joi seară şi va dura până pe întâi noiembrie.

150 de autori participă la această manifestare, dintre care 70 provin din diverse ţări francofone. De notat participarea scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio, laureat al premiului Nobel pentru literatură anul trecut.

Salonul de Carte Francofonă de la Beirut este considerat al treilea ca importanţă în lume, după cel de la Paris şi Montréal şi atrage anual în jur de 80 de mii de vizitatori. Specialiştii consideră că în jur de 38% dintre libanezi sunt capabili să se exprime în franceză.

Bernard Kouchner va participa la o masă rotundă cu scriitori francezi şi scriitori arabi de limbă franceză, dintre care unii au participat la un periplu prin Mediterana început pe 7 octombrie şi terminat vineri, o manifestare intitulată Ulisse 2009, pusă şi ea sub semnul dialogului dintre culturi.

 
Matei Vişniec, despre vizita lui Bernard Kouchner în Liban.