Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţ la Afaceri Externe

Ministrul demis al afacerilor externe Cristian Diaconescu a susţinut o conferinţă de presă pentru a-şi prezenta bilanţul. Ieri, Cristian Diaconescu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE, NATO, Chinei şi Federaţiei Ruse acreditaţi în România, cărora le-a spus că a atins "obiective esenţiale" în mandatul său. Stefan Popescu :

Diaconescu le-a mulţumit ambasadorilor pentru colaborare şi le-a spus că în mandatul său, preluat la mijlocul lunii ianuarie, "au fost atinse unele obiective esenţiale de politică externă" şi "a fost creat un context favorabil pentru dezvoltarea de noi proiecte eficiente atât la nivel bilateral, cât şi multilateral".

"România a avut în ultimele luni un rol activ pe plan european, în special în promovarea intereselor naţionale în relaţie cu politicile UE, precum aderarea la Spaţiul Schengen, respectarea libertăţilor fundamentale ale Uniunii, cât şi dosarul guvernanţei economice a UE.

În al doilea rând, ţara noastră a continuat consolidarea şi diversificarea parteneriatelor speciale cu ţări europene şi euro-atlantice. În acest sens, ministrul Diaconescu şi-a exprimat satisfacţia pentru discuţiile avute cu partea americană, cât şi cu omologii din Italia, Finlanda, Germania, Turcia, Polonia, Olanda, Spania, Suedia şi Ungaria”.

Totodată, Diaconescu i-a asigurat pe ambasadori că “ diplomatia romana a creat premisele pentru o participare cât mai substanţială a României la Summit-ul NATO de la Chicago".

"În al patrulea rând, MAE a promovat o agendă activă şi cuprinzătoare cu partenerii regionali - în special Republica Moldova. Ministrul Cristian Diaconescu a salutat, de asemenea, progresele înregistrate în relaţia cu Serbia, Albania, Georgia şi Ucraina".

Diaconescu le-a transmis şefilor misiunilor străine şi încrederea sa "că diplomaţia română va continua să promoveze cu profesionalism şi onestitate interesele României şi obiectivele comune din cadrul UE şi NATO, consolidând şi intensificând, în acelaşi timp, relaţiile bilaterale cu fiecare ţară parteneră".