Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanţ negru în Afganistan

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

2010 este anul cu cele mai grele pierderi înregistrate de Statele Unite şi NATO în Afganistan. Schimbarea de strategie dorită de preşedintele Barack Obama în această ţară nu pare să fi dat rezultate. Din 2001, de când a început acest război, niciodată americanii şi NATO nu au anunţat la sfârşit de an un bilanţ atât de teribil ca acum : şapte sute de morţi.

Observatorii constată că această cifră nu se poate explica decât prin intensificarea luptelor. Şi este adevărat că din 2001 încoace, americanii şi NATO nu au avut niciodată mai mulţi soldaţi pe teren : în jur de 150 de mii.

Anul acesta se termină cu o cifră record şi la nivelul operaţiunilor anti-teroriste lansate : în jur de şapte mii, dintre care unele în Pakistan. Numai în luna septembrie, forţele aflate în război cu talibanii au lansat 850 de rachete, de trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar din ianuarie anul acesta, piloţii au executat 30 de mii de zboruri de protecţie a trupelor aflate la sol.

În rapoartele americane, formulările sunt foarte prudente în privinţa stadiului în care se află acest conflict. Elanul talibanilor a fost oprit, menţionează unele documente. Progresele obţinute de occidentali sunt fragile şi precare, menţionează altele.

Noua strategie americană a implicat trei elemente : amplificarea acţiunilor pe teren, întărirea instituţiilor afgane şi exercitarea unor presiuni asupra autorităţilor din Pakistan, pentru a termina cu jocul lor dublu faţă de talibani.

Washingtonul susţine în continuare că anul viitor va începe retragerea din Afganistan şi că anul 2014 va fi unul al transferării complete în mâna afganilor a responsabilităţilor legate de securitate.

Mulţi observatori consideră însă că adevărata soluţie este negocierea cu talibanii şi aceste negocieri ar trebui începute cât mai repede, pentru că amânarea lor nu face decât să-i plaseze pe talibani într-o poziţie şi mai favorabilă.