Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanţ sumbru în Libia: zece mii de morţi

libia-bombardament-reuters-goran-tomasevic.jpg

Luptele continuă în Libia (Foto: Reuters/Goran Tomasevic).

Trupele pro-Gaddafi ar fi ucis până acum circa zece mii de persoane, în cadrul luptelor din Libia şi au rănit 30 de mii. Alte 20 de mii de persoane sunt date dispărute. Informaţiile vin de la un reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Ali Al Isawi.

"Aşteptăm din lumea întreagă o susţinere completă pentru rezoluţia 1973" a Consiliului de Securitate al ONU privind Libia, "în pricipal pentru protecţia civililor", declară reprezentantul Opoziţiei libiene, într-o întâlnire cu miniştrii europeni de Externe, reuniţi la Luxemburg.

Libia

Ali Al Isawi, reprezentant al Opoziţiei libiene

AscultăDownload

"Vrem mai multe eforturi pentru protejarea civililor împotriva agresiunii care este în desfăşurare", cere oficialul CNT.

Avem în prezent zece mii de persoane ucise de militarii lui Gaddafi, aproximativ 20 de mii de persoane date dispărute şi circa 30 de mii rănite, dintre care şapte mii sunt în stare gravă, iar viaţa lor este în pericol. Acesta este motivul pentru care vrem mai multe eforturi pentru protejarea civililor împotriva agresiunii care este în desfăşurare”, adaugă Ali Al Isawi.

Pe de altă parte, Seif al-Islam, fiul colonelului Muammar Gaddafi avertizează că a "vorbi despre plecarea" liderului libian este "cu adevărat ridicol".

"El nu vrea să controleze totul, are o vârstă avansată. Vrem să aducem în prim plan o nouă elită, o elită de tineri care să guverneze ţara, care să administreze afacerile locale. Vrem sânge proaspăt, iată ce vrem pentru viitorul Libiei. Dar a vorbi despre plecarea Ghidului, este cu adevărat ridicol", spune Seif al-Islam într-un interviu acordat televiziunii BFMTV.

"Libia viitoare va fi complet diferită de Libia pe care aţi cunoscut-o până în prezent, cu Ghidul, cu Seif, cu poporul, cu estul, cu vestul, cu sudul Libiei, suntem cu toţii o familie unită şi vom construi o Libie nouă", susţine el.

Regimul libian a acceptat "foaia de parcurs" propusă de Uniunea Africană. Documentul prevede încetarea imediată a ostilităţilor, facilitarea ajutorului umanitar şi lansarea unui dialog între partidele libiene în vederea unei tranziţii.

Rebelii au respins însă acest armistiţiu, cerând plecarea lui Muammar Gaddafi.

 
Andreea Orosz în dialog cu Anca Năstase