Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţul morţilor în Siria depăşeşte 10.000

Violenţele din Siria au făcut peste 10 mii de morţi de la debutul mişcării de contestare populară la 15 martie 2011, a anunţat şeful Observatorului sirian al drepturilor omului. Intre timp Mediatorul Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, a indicat în Consiliul de Securitate al ONU că Damascul a acceptat de principiu data limită de 10 aprilie pentru a începe punerea în aplicare a planului său de pace.

Potrivit planului, violenţele trebuie să înceteze complet în 48 de ore după această dată-limită, până la care regimul sirian va trebui să-şi retragă, de asemenea, armamentul greu din oraşe şi să înceapă retragerea trupelor.

Kofi Annan a cerut sprijinul Consiliului de Securitate pentru această primă etapă de aplicare a planului său de pace şi a invitat ONU să studieze condiţiile pentru desfăşurarea unei misiuni de observatori în Siria, potrivit diplomaţilor.

Deocamdată însă, nu există semne că preşedintele sirian Bashar Al-Assad şi-ar ţine promisiunea de a transpune în fapte planul de pace în şase puncte prezentat de Kofi Annan. 'Nu există progrese pe teren', a declarat pentru Reuters un diplomat care a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, rezumând remarcile făcute de Annan.

Departamentul pentru menţinerea păcii al ONU face deja planuri în perspectiva lansării unei misiuni de monitorizare a încetării focului, din care ar face parte între 200 şi 250 de observatori neînarmaţi, misiune pentru care ar fi nevoie însă de o rezoluţie a Consiliului de Securitate.

Nu se ştie deocamdată care este reacţia Rusiei la propunerile lui Kofi Annan. Rusia şi China şi-au folosit dreptul de veto împotriva a două rezoluţii ale Consiliului de Securitate care condamnau represiunile regimului sirian împotriva mişcării de contestare a regimului, aminteşte Reuters.