Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţul vizitei lui Barack Obama în China : prudenţă, pragmatism, reţinere

obama-barack-premierul-chinez-wen-jiabao-poza-reuters-david-gray-20091118141436.jpg

Preşedintele american, Barack Obama şi premierul chinez, Wen Jiabao (Foto : Reuters / David Gray)

Preşedintele american Barack Obama şi-a încheiat miercuri, 18 noiembrie, prima sa vizită în China cu o ultimă întrevedere politică la Beijing cu premierul Wen Jiabao axată pe chestiuni comerciale. Obama a ales să fie însă extrem de pragmatic în cursul voiajului său de trei zile. El s-a arătat prudent în dosarele sensibile şi controversate cum ar fi Tibetul sau tensiunile comerciale bilaterale.

Preşedintele american Barack Obama şi-a încheiat miercuri, 18 noiembrie, prima sa vizită în China cu o ultimă întrevedere politică la Beijing cu premierul Wen Jiabao axată pe chestiuni comerciale.

"Aprofundarea parteneriatului strategic între SUA şi China şi extinderea acestuia la o serie de dosare mondiale în care cooperarea sino-americană este crucială". Iată, rezumat chiar de Barack Obama, principalul rezultat al vizitei preşedintelui american în China.

Obama a ales să fie însă extrem de pragmatic în cursul voiajului său de trei zile. El s-a arătat prudent în dosarele sensibile şi controversate cum ar fi Tibetul sau tensiunile comerciale bilaterale.

În domeniul drepturilor omului, chestiunea a fost abordată, dar s-a soldat cu un comunicat în care se constată că cele două părţi au puncte de vedere diferite. În dosarul nuclear iranian, Barack Obama a ridicat tonul, dar omologul său chinez a propus continuaera dialogului.

Pe plan comercial, singurul consens a fost afişat în privinţa respingerii oricărei forme de protecţionism. Iată de ce - cum regretă mai toţi comentatorii - dialogul sino-american de trei zile încoace nu s-a soldat din păcate cu nici un acord concret. Preşedinţii Obama şi Hu au rămas foarte vagi în privinţa rezultatelor discuţiilor pe care le-au purtat, conchide decepţionat, un analist.

La Casa Albă, consilierii prezidenţiali resping criticile referitoare la absenţa de rezultate şi preferă să insiste pe faptul că Obama a făcut şi face eforturi mari, pentru "a construi o relaţie puternică între prima şi a treia putere economică mondială".

 
Vasile Damian, despre bilanţul vizitei lui Barack Obama în China.