Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bill Clinton îi dă o mână de ajutor lui Obama la Convenţia Democrată

bill-clinton-ii-da-o-mana-ajutor-obama-conventia-democrata.jpg

Barack Obama şi Bill Clinton (Foto: Reuters/Jason Reed)

Un rar moment de controversă, atacuri dure, pe un front larg, la adresa candidatului republican şi discursul fostului preşedinte, Bill Clinton, acestea au fost punctele forte ale zilei de miercuri, a doua zi a Convenţiei Democrate.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Controversa a survenit când s-a încercat introducerea unui amendament la Platforma partidului, adoptată iniţial marţi prin vot deschis. Amendamentul recunoştea "rolul central al lui Dumnezeu în viaţa americană" şi Ierusalimul drept capitală a statului Israel. De trei ori, cei din Opoziţie au părut să triumfe, dar vocea lor a fost ignorată.

Atacurile au privit, printre altele, cariera lui Mitt Romney în speculaţia financiară, la Bain Capital, firmă care face bani preluând, "eficientizând" şi în prea multe cazuri închizând antreprize. Trei persoane au depus mărturie asupra suferinţelor cauzate de Bain, pe care candidatul republican a condus-o ani de zile şi unde a acumulat experienţă în sectorul privat. "Experienţă în disponibilizări, în desfiinţări de antreprize, în a face milioane pe seama suferinţei angajaţilor", a precizat una dintre victimele tacticilor concernului Bain.

În sfârşit, Bill Clinton, în mare formă retorică, mobilizând baza şi conturând cu forţă şi claritate motivele pentru care Barack Obama trebuie să rămână în funcţie. "Nici un preşedinte, nici eu, nici predecesorii mei, nu ar fi putut repara pagubele moştenite în numai patru ani", a argumentat Bill Clinton, adaugând: "Barack Obama a pus bazele unei economii moderne, de prosperitate împărtăşită şi dacă îi reînnoiţi contractul în noiembrie, veţi simţi efectele reformelor pe care le-a iniţiat".