Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blaga: Noi nu obligăm pe nimeni să nu se ducă la referendum, dar nu putem valida neregulile USL

Vasile Blaga spune la RFI că nu-l deranjează poziţia preşedintelui suspendat, care a declarat la TVR 1 că va merge la vot la referendumul din 29 iulie. Preşedintele PDL afirmă pe de altă parte că partidul nu obligă pe nimeni să nu meargă la urne, explicând astfel decizia conducerii de a le recomanda alegătorilor PDL să stea acasă duminică. Traian Băsescu şi USL "pot coabita foarte bine până la alegerile din noiembrie", mai crede Blaga.

Traian Băsescu spunea marţi seară la TVR 1 că va merge la vot la referendumul de duminică, 29 iulie. Vasile Blaga declară că nu e deranjat de acest lucru: "Nu mă deranjează deloc poziţia domnului preşedinte. Eu v-am spus poziţia Partidului Democrat Liberal, a membrilor şi simpatizanţilor lui, care au cerut pur şi simplu Colegiului Director să luăm această decizie. Fiecare preşedinte de organizaţie şi-a prezentat mandatul cu care a venit de acasă. Deci aici nu este o decizie a 89 de oameni în numele a 350-400 de mii de membri şi al câtorva milioane de simpatizanţi pe care îi avem, nu despre asta este vorba. Asta este poziţia colegilor noştri".

Vasile Blaga crede că "preşedintele va putea coabita foarte bine cu USL-ul şi a făcut declaraţii în acest sens. Guvernul nu are decât să-şi facă datoria, preşedintele să-şi facă la rândul lui datoria, pentru că toată lumea are treabă. Guvernul trebuie să guverneze, să nu-şi mai petreacă 70% din timp, aşa cum declara domnul Ponta, în acţiuni politice de combatere a preşedintelui, va trebui să vină cu măsuri economice reale, pentru anul 2012, pentru că tot ceea ce anunţă dânşii anunţă pentru 2013, toate măsurile, cu multe dintre ele suntem de acord, dar ei spun că le vor aplica din 2013, nu aplică nimic din 2012. Rezultatul inactivităţii Guvernului în zona economică este că leul a ajuns unde a ajuns şi că cei 8% cu care au crescut salariile bugetarilor au fost deja "mâncate" de inflaţie şi de căderea leului, care reprezintă deja o scădere a puterii de cumpărare de 10%. Are ce face Guvernul, are ce face şi preşedintele şi pot coabita foarte bine. Pot coabita foarte bine până la alegerile din noiembrie".

De ce îi îndeamnă PDL pe alegătorii săi să nu vină la urne la referendumul de duminică? Vasile Blaga spune că "PDL, membrii şi simpatizanţii lui nu pot valida, prin prezenţa lor la referendum, o serie de abuzuri, de încălcări ale legii, de încălcări ale Constituţiei, pe care USL-ul le-a făcut (...)".

Vasile Blaga precizează că "prezenţa sau neprezenţa la un vot la referendum este pur şi simplu un drept constituţional al fiecăruia dintre noi. Nimeni nu mă poate obliga să mă duc să votez şi să validez hotărârea celor 256 de parlamentari, cum nimeni nu mă poate obliga să nu mă duc. Noi nu obligăm pe nimeni!".

 
Vasile Blaga, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 29 iulie