Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Blair cere actiuni urgente pentru Orientul Mijlociu

200803-3599.jpg

Blair cere actiuni urgente pentru Orientul Mijlociu

Reuniunea de la Bruxelles privind situatia tensionata intre Israel si Autoritatea Palestiniana s-a soldat marti 25 martie cu un apel al lui Tony Blair pentru realizarea unor progrese concrete si urgent.

Tony Blair, reprezentînd Quartetul pentru Orientul Mijlociu a explicat la Bruxelles ca un progres concret in dialogul israelo-palestinian se impune acum. El nu a spus insa daca europenii si americanii ar trebui sa dialogheze in acest sens cu Hamas, gruparea palestiniana cu care nu exista un contact oficial.

Fostul Prim Ministru britanic, reprezentant al quartetului format din UE, SUA, ONU si Rusia, a mai adaugat ca timpul este un factor important in gasirea unui consens si ca acesta devine foarte urgent. Masuri de stabilire a increderii de parte israeliana si palestiniana se impun, a mai spus Tony Blair la o reuniune gazduita de Parlamentul European la care au participat reprezentanti ai Parlamentului si ai Comisiei Europene. Aceste masuri s-ar concentra pe garantarea securitatii Israelului si pe ameliorarea calitatii de viata a celor aflati in Cisiordania si Fasia Gaza.

O etapa importanta urmeaza acum, anume conferinta internationala din luna iunie ar putea aduce aceste progrese concrete cerute de Tony Blair ca si responsabilizarea Autoritatii Plaestiniene de a gestiona un viitor stat care, in baza angajamentelor luate anul trecut de amnele parti, ar trebui sa fie creat pâna la sfârsitului anului. Bruxelles,

Mihaela Gherghisan (25/03/2008)