Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Bobocii" din Guvernul Ponta

bobocii-guvernul-ponta.jpg

Palatul Victoria

Din noul Guvern fac parte şi câteva nume noi. Eugen Teodorovici va conduce noul Minister al Fondurilor Europene. La Buget a fost nominalizat Liviu Voinea. La Turism şi Mediu de Afaceri-Maria Grapini. Ministru al Educaţiei va fi Remus Pricopie.

Ministerul Fondurilor Europene, proapăt înfiinţat, va fi condus de Eugen Teodorovici, funcţionar cu state vechi în chestiuni legate de afaceri europene pe la diverse ministere. A lucrat în Ministerul Economiei, al Finanţelor, în Ministerul de Externe. A lucrat şi în Guvern, în Departamentul pentru Integrare Europeană, înainte de aderarea României.

A făcut stagii de specializare pe fonduri europene în state considerate poveşti de succes în materie, precum Polonia, Belgia, Suedia, Portugalia. A terminat Academia de Studii Economice, un master în integrare europeană la SNSPA şi un doctorat în managementul fondurilor europene la ASE. Până la nominalizare, a fost secretar de stat în Ministerul Economiei, a fost director general al Autorităţii de Management pentru Fondul de Coeziune la Ministeruil Finanţelor. Timp de patru ani, până în 2004, a fost director în Direcţia de Coordonare a fostelor programe europene ISPA şi SAPARD.

La Educaţie a fost propus Remus Pricopie, rector al SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative). El a fost propunerea USL. Este ca formare tehnician chimist, dar a fost şi secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) în mandatul lui Cristian Adomniţei şi secretar general al ministerului în mandatul Ecaterinei Andronescu. Este doctor în ştiinţe politice.

Liviu Voinea, 37 de ani, nominalizat ca ministru delegat pentru Ministerul Bugetului este şi el conferenţiar universitar la Departamentul de Relaţii Internaţionale din SNSPA şi are titlul de doctor în economie. Este director executiv al Grupului de Economie Aplicată şi are o companie, Voinea Business Development. A fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice şi consilier al lui Victor Ponta.

Ministru pentru IMM-uri va fi Maria Grapini. Conduce o afacere de succes de peste 20 de ani cu textile (Pasmatex) şi a fost ani la rând în topul Forbes 500, cu o avere estimată la 9-10 milioane de euro. Este şi preşedinte al filialei Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din judeţul Timiş (1999-prezent). Este membru al Partidului Conservator din 2005.