Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boc: Fenomenul etnobotanicelor nu poate fi eradicat complet

Premierul Emil Boc a anunţat că le va cere prefecţilor să raporteze lunar fiecare măsură luată pentru combaterea produselor etnobotanice iar Guvernul va elabora un act normativ pentru combaterea acestora. Eradicarea acestui fenomen nu este însă posibilă, atrage atenţia şeful Executivului.

Premierul Emil Boc spune că actul normativ va fi după modelul polonez. În acelaşi timp însă, şeful Guvernului spune că specialiştii i-au atras atenţia că posibilitatea de multiplicare a substanţelor etnobotanice este nelimitată.

 "Sunt conştient că acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte. Sunt conştient că nu vom ajunge la eradicarea completă a acestui fenomen, pentru că, din nefericire, ceea ce specialiştii ne-au spus este că posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitată, combinaţii nelimitate pot să existe, şi că este foarte greu să găsească o formulă prin care toate aceste substanţe să fie încadrate undeva".

În urmă cu un an, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Din păcate însă şi după apariţia acestei ordonanţe, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de droguri uşoare procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Mai grav este că s-a înregistrat şi o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

Petre Crăciun, redactor-şef al publicaţiei online Optimal Media, specializată pe acest fenomen, spune că autorităţile au greşit atunci când s-au axat doar pe măsuri de combatere şi nu pe acţiuni de prevenire a fenomenului.

 
Petre Craciun, redactor-şef al publicaţiei online Optimal Media, intervievat de Anca Năstase