Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boc: USL vrea să câştige meciul cu goluri din ofsaid! Unica soluţie legală e întoarcerea preşedintelui

boc-usl-vrea-castige-meciul-goluri-ofsaid-unica-solutie-legala-e-intoarcerea-presedintelui.jpg

Curtea Constituţională ar putea decide marţi, 21 august, dacă referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu e valid sau nu.

Datele trimise de Guvern la CC pot fi generic intitulate "amintiri despre viitor", spune într-un interviu la RFI fostul premier, Emil Boc. Primarul democrat-liberal de Cluj consideră că "sunt toate condiţiile legale îndeplinite pentru ca această criză politică să se încheie astăzi". El mai precizează că dacă decizia CC nu e luată cu o majoritate de cel puţin 6 la 3, referendumul este invalidat.

În opinia lui Emil Boc, "sunt toate condiţiile legale îndeplinite pentru ca această criză politică să se încheie astăzi".

Fostul premier subliniază că "legea CC precizează faptul că pentru a se stabili valabilitatea referendumului, e nevoie de o majoritate de două treimi, adică de şase voturi din nouă. Dacă nu se întruneşte o asemenea majoritate, referendumul este invalidat".

 

"Amintiri despre viitor"

 

Emil Boc declară că "ceea ce Guvernul a trimis ieri (luni) CC poate fi generic intitulat "amintiri despre viitor", în sensul că în loc să răspundă punctual la ceea ce Curtea a solicitat în manieră expresă şi citez din adresa CC: "plenul CC solicită Guvernului să solicite numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate până la data de 10 iulie 2012" şi prezintă definiţia listelor electorale permanente, "liste cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot, care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv". În loc ca Guvernul, potrivit solicitării Curţii, să trimită un număr şi să spună că astăzi în listele electorale permanente din România există 18,3 milioane, cât au comunicat anterior Ministerul de Interne şi BEC, deci în loc să comunice această cifră fixă, pe care o are, face un eseu, în care pune la grămadă persoane decedate, cu persoane care şi-au schimbat domiciliul, cu persoane care şi-au pierdut cetăţenia, cu persoane care au primit cetăţenia, cu persoane care domiciliază în străinătate, cu persoane care au reşedinţa în străinătate, cu persoane peste 18 ani, cu persoane sub 18 ani. Un amalgam de date, menit deliberat să creeze pentru opinia publică senzaţia că acest referendum nu ar trebui să conducă la întoarcerea preşedintelui".

 

"USL a dat goluri din ofsaid"

 

Emil Boc consideră că "acum nu poţi, după ce s-a terminat referendumul, să vii să spui: "ştiţi, nu-mi convin regulile pe care tot eu le-am stabilit, vreau să le schimb, după ce jocul s-a terminat". Ar fi exact ca la fotbal, unde înaintea unui meci se ştie că acele goluri marcate din ofsaid nu se pun la rezultatul final, pierzi cu unu la zero meciul, ai dat în timpul meciului două goluri din ofsaid şi acum vii şi spui după ce s-a terminat meciul: ştiţi, eu aş vrea ca acele goluri din ofsaid să se pună la rezultat şi să câştig eu cu doi la unu".

În opinia fostului premier, "toate argumentele legale şi constituţionale sunt în acest moment de partea preşedintelui, iar argumentele furnizate de Guvern, 46,2% prezenţă la referendum nu înseamnă 50,1%, cât ar fi trebuit pentru validarea referendumului şi în consecinţă, fiind vorba de un singur referendum, aşa cum spune Constituţia, în termen de maxim 30 de zile, singura soluţie legală este reîntoarcerea preşedintelui, să-şi continue mandatul de cinci ani dobândit în 2009".