Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Mazuru: Există viaţă şi după Schengen

mazuru-bogdan-diplomat.jpg

Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru

"Relaţiile României cu Franţa nu se rezumă doar la Schengen" spune într-un interviu pentru RFI ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru. "Aşa cum a fost si cu problema cu romi, şi problema Schengen a consumat mult timp şi multă energie în relaţia bilaterală. Nu trebuie să fim ipocriţi şi să ascundem această problemă. Avem o problemă şi căutăm să o tratăm.

Relaţia româno-franceză însă nu se rezumă la Schengen şi nu trebuie să se rezume la Schengen chiar dacă, temporar, este normal ca această chestiune să aibă un efect nu dintre cele mai pozitive în relaţia bilaterală. Dar există viaţă şi după Schengen şi trebui să existe viaţă şi în paralel cu Schengen. Şi asta se întâmplă de fapt" spune ambasadorul României la Paris.

În ceea ce priveşte parteneriatului strategic franco-român, Bogdan Mazuru spune că "în trei ani de zile s-au realizat multe lucruri şi mai rămân încă multe lucruri de realizat…Parteneriatul are încă un potenţial neexploatat".

"În domeniul economic, Franţa rămâne pentru România un partener esenţial" spune diplomatul român.

"Au fost poveşti de succes, există multe investiţii interesante şi multe proiecte economice interesante din acest punct de vedere".

În ceea ce priveşte coordonarea în afacerile externe, Mazuru spune că acest capitol "trebuie să-şi împlinească potenţialul în condiţiile în care ne aflăm acum într-un moment foarte important al dezvoltării europene, când multe dintre politicile europene sunt reevaluate şi acolo unde şi România şi Franţa au un cuvânt greu de spus iar poziţiile lor în mare măsură sunt similare. Mă gândesc aici la politica agricolă comună, la reforma bugetară, mă gândesc la politica de coeziune, politici care în opinia noastra trebuie să rămână piloni ai dezvoltării europene în continuare."

 
Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, intervievat de Vasile Damian