
Politică
Borbely: Proiectul Roşia Montană e o prioritate, oricum am lua-o!
borbely-proiectul-rosia-montana-e-o-prioritate-oricum-am-lua-o.jpg

Rep.: Credeţi domnule ministru Laszlo Borbely că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în favoarea proiectului minier de la Roşia Montană fac bine sau dimpotrivă, pun o presiune suplimentară pe factorul politic, presiune ce nu era necesară?
L.B.: Punctul de vedere al preşedintelui nu e o noutate. El a avut acelaşi punct de vedere cred că de la început, dânsul a susţinut acest proiect. Punctul meu de vedere este acelaşi de la preluarea mandatului: eu am spus că o să vin cu o propunere de Hotărâre de Guvern pentru avizul de mediu când voi fi convins sută la sută că sunt respectate cele mai bune pratici din UE şi că nu va dăuna mediului, deci nu va polua mediul această investiţie.
Suntem în faza normală de discuţie în comisia tehnică. Investitorul trebuie să răspundă la cele peste cinci sute de întrebări care au fost puse după ce studiul de impact a fost în dezbatere pus pe site-ul ministerului. Eu am avut două-trei solicitări. Cea mai importantă e să-mi demonstreze investitorul că atunci când ajunge cianura în lacul de acumulare nu mai e un pericol pentru mediu, chiar dacă apare o fisură la lacul de acumulare.
Contractul cred că ar trebui rediscutat, pentru că statul român putea să încheie un contract mai avantajos.
Borbely: Cianurile sunt acceptate în UE
Rep.: Contractul de la Roşia Montană ar trebui rediscutat doar din punct de vedere economic sau şi din punct de vedere al tehnologiei pe bază de cianuri?
L.B.: Tehnologia bazată pe cianuri trebuie să ştiţi că este acceptată în UE, este 10 acel ppm, acea concentraţie acceptată, limita maximă, ei au propus 5, eu am cerut să mai reducă (…). Deci tehnologia este acceptată şi sunt mai multe ţări, mai ales Finlanda şi Suedia, care sunt recunoscute pentru apărarea mediului.
Rep.: Dar sunt şi ţări care se feresc de tehnologia bazată pe cianuri…
L.B.: Eu nu ştiu care ţară din UE nu s-ar gândi, dacă ar avea trei sute de tone de aur şi 1.600 de tone de argint zăcământ, ce să facă sau să nu o exploateze! Sincer! Aici la Roşia Montană şi eu am constatat ca şi preşedintele, aici nu s-a intervenit deloc de 15 ani, la Roşia Montană s-a făcut minerit de două mii de ani şi din păcate, statul a lăsat în paragină, nu a rezolvat problema locuitorilor, trebuia s-o rezolve atunci când a dat licenţa şi nu era acum pustiu acolo, cu toate casele vândute. Deci sunt unele probleme în privinţa cărora nu avem ce face şi sunt altele ce trebuie puse la punct, ca să putem sta drepţi faţă de toată lumea când arătăm cum e tehnologia.
Ungaria "nu poate împiedica" proiectul Roşia Montană
Rep.: Cât de mult va conta poziţia Ungariei, care se opune proiectului de la Roşia Montană?
L.B.: Poziţia Ungariei este arhicunoscută. Ei au decizia Parlamentului, deci deja e politică această decizie, nu tehnică. Ei au venit cu un răspuns de cinci rânduri, în care au spus: nu suntem de acord cu acest proiect (…). Noi luăm act de această poziţie, le-am dat toată documentaţia, tot studiul de impact, în continuare vom ţine legătura cu ei, dar mergem mai departe şi dacă noi respectăm toate prevederile UE, atunci Ungaria nu poate împiedica pornirea investiţiei, dacă România demonstrează că ţine cont de tot ceea ce ţine de cele mai bune practici în UE.
Rep.: În concluzie, domnule ministru Laszlo Borbely, puteţi spune deschis că proiectul de la Roşia Montană este o prioritate?
L.B.: Proiectul Roşia Montană, dat fiind faptul că sunt aceste zăcăminte strategice, normal că preocupă clasa politică şi societatea. Din acest punct de vedere, e clar că e o prioritate, oricum am lua-o!.