Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia intră în era Dilma Rousseff

rousseff-dilma-lula-da-silva-reuters-paulo-whitaker.jpg

Dilma Rousseff şi Lula Da Silva (Foto : Reuters / Paulo Whitaker)

Preşedintele Braziliei, Lula da Silva şi-a părăsit postul cu o popularitate record : 84% opinii favorabile. Urmaşa lui, Dilma Rousseff, fostă victimă a torturilor, pe vremea dictaturii militare preia mandatul de la mentorul ei şi promite că-l va consulta în mod regulat.

Miracolul Lula există ! Toţi observatorii sunt unanimi în a recunoaşte acest lucru. În timpul celor opt ani, cât a stat la putere, Brazilia s-a schimbat, cei mai defavorizaţi au profitat de preşedinţia fostului sindicalist şi lider al partidului muncitoresc. E adevărat că mai rămân multe de făcut, în domeniile educaţiei sau combaterii corupţiei, dar una peste alta, balanţa înclină clar în favoarea lui Lula.

Din 2003 până azi, 19 milioane de brazilieni săraci au trecut în clasa mijlocie, o clasă devenită azi o forţă ce se poate impune. Doar 22% din populaţie, contra 35 de procente acum opt ani mai trăieşte sub pragul sărăciei. Salariul minim pe economie a crescut şi el cu 10% în acest răstimp, iar şomajul nu afectează decât sub şapte procente din populaţia activă a ţării sud-americane.

Cert, Brazilia rămâne în fruntea ţărilor emergente, în care diferenţa dintre săraci şi bogaţi este cea mai mare. Cu alte cuvinte, extremităţile s-au îndepărtat şi mai mult, săracii care n-au reuşit să atingă clasa mijlocie au devenit şi mai săraci, iar bogaţii, şi mai bogaţi.

În ce alt oraş din lume oamenii de afaceri mai circulă dintr-un loc într-altul cu elicoptere, ca la Rio ? Educaţia de bază, adică aflabetizarea nu este încă nici ea la îdnemâna întregii populaţii. Cât despre reforma agrară, dacă ea a demarat cu Lula, multe mai rămân de realizat în acest domeniu esenţial al uriaşei ţări sud-americane.

Noii lideri ai Braziliei trebuie însă înainte de toate să ştie să profite de clasa emergentă, adică cea mijlocie şi noii miliardari brazilieni, care vor face totul ca să-şi păstreze interesele.

Dilma Rousseff, aleasă în octombrie, fără probleme, pe post de primă preşedintă a Braziliei are pe cine se bizui, în cazul în care calcă pe urmele lui Lula. Cvasi-necunoscută la începutul anului, membră a gherilei revoluţionare marxiste în timpul tinereţii, Dilma Rousseff, de origine bulgară a stat după gratii timp de doi ani, între 1970 şi 1972, anii dictaturii militare. Torturată, ea a reuşit să ţină piept puterii, făcându-şi o reputaţie de doamnă de fier. Devenită ministru al Energiei şi apoi premier în primul mandat al lui Lula, ulterior ocupantă a postului de şef de Cabinet al lui Lula, Dilma a reuşit să se impună repede ca succesor al mentorului ei politic. Un mentor şi predecesor, pe care de altfel şi-a propus deja să-l consulte în mod regulat, pentru a-i fructifica moştenirea.

Umbra lui Lula va mai plana aşadar multă vreme, fostul preşedinte va fi mai departe în centrul politicii, afirmau nu demult analişti de la faţa locului. Deschizându-i astfel pârtia lui Lula pentru un al treilea mandat peste patru ani ? Nici Dilma Rousseff şi cu atât mai puţin cel în cauză nu vor să comenteze această ipoteză, care nu este însă deloc imposibilă.