Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles doreşte mărirea asistenţei pentru ţările din afara zonei euro

200810-7626.jpg

Bruxelles doreşte mărirea asistenţei pentru ţările din afara zonei euro

Comisia Europeană va prezenta un plan de relasare economică a UE în 26 noiembrie, a anunţat preşedintele instituţiei la Bruxelles, iar ţările care nu au adoptat moneda unică vor beneficia de o asistenţă sporită.

Reuniunea extraordinară a Comisie Europene, organizată în plină vacanţă comunitară, a stabilit cadrul unui plan de relansare economică care va fi dat publicităţii în data de 26 noiembrie, a anunţat la Bruxelles Jose Manuel Barroso.

Planul este compus din măsuri pe termen scurt cu scopul de a reduce pe cât posibil impactul crizei financiare asupra puterii de cumpărare, a mai precizat Barroso.

Comisia Europeană intenţionează de asemeni să vină în ajutorul ţărilor membre ale UE care nu au adoptat moneda unică şi a propus ca plafonul de 12 miliarde asistenţă comunitară să fie ridicat la 25 de miliarde.

Statele ce nu posedă moneda unică sunt mai expuse în faţa riscurilor crizei financiare decât celelalte, Comisia a venit acum în ajuorul Ungariei aflată în acest caz căreia îi alocă o asistenţă de 6,5 miliarde.

Propunerea Comisiei trebuie aprobată de statele membre înainte ca ea să fie pusă în practică.

Preşedintele în exerciţiu al UE, Nicolas Sarkozy, sugerase ca acest plafon să ajungă până la 20 de miliarde, fie cu 5 miliarde mai puţin.

Bruxellul se mobilizează astfel pentru cetăţenii europeni şi pentru negocierile mondiale asupra crizei prevăzute pentru data de 14 noiembrie.

Comisia a mai cerut Băncii Central Europene să micşoreze dobânda dar a ţinut ca regulile Pactului de stabilitate al monedei unice să fie respectat cu stricteţe.

În aceste momente de criză Barroso a invitat capitalele europene să nu depăşească limita deficitului public de 3% din PIB ci să folosească mecanismele de flexibilitate cu care Pactul este prevăzut.

Comisia Europeană a fost criticată în ultimele săptămâni că nu a pus deja în aplicare diferite planuri de coordonare şisupraveghere a pieţelor financiare, dar Jose Manuel Barroso spune că nu a beneficiat de susţinerea statelor membre ori de câte ori a încercat să o facă.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles