Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles explica cum sint protejati romii in Europa

Comisia Europeana raspunde ingrijorarilor României privind planurile de integrare a romilor, un program exista si el se afla pentru moment la dispozitia mai multor state membre.

Purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene Friso Roscam Abbing a explicat astazi la Bruxelles ca Fondul Social European promovat de Comisie printre altele cuprinde o serie de 90 de actiuni dedicate integrarii populatiei roma, cu un accent pus pe includerea acesteia pe piata de munca.

România si alte state beneficiaza de acest program dar Presedintele Traian Basescu a cerut o actiune mai robusta privind integrarea acestei minoritati.

Comisia Europeana promoveaza si la alt nivel integrarea minoritatii, este vorba despre protejarea drepturilor romilor dar care din punctul de vedere al spatiului de libertate si de justitie european, sint protejati individual si nu colectiv pe baza etniei.

Mai departe, Comisia a evitat sa comenteze afirmatia Prim Ministrului italian Romano Prodi care considera ca UE si-a subestimat fluxul migrator din est spre vest in urma extinderii.

Bruxelles spune ca in baza cifrelor de care dispune 273 de mii de români lucrau legal in Italia in 2006, numarul lor a crescut la 306 mii in 2007, ceea ce nu coincide cu cifrele italiene care vorbesc despre peste 500 mii de români aflati acum in Italia.

Fluxul migrator nu a crescut dupa extindere, se spune la Bruxelles dooarece el s-a petrecut in mare parte dinspre România spre Italia si Spania inainte de extindere.

In fine, nici Comisia Europeana si nici organizatiile non guvernametale nu dispun de estimari corecte privind numarul celor de etnie roma aflati acum in statele membre ale UE.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles