Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Bruxelles incepe un summit european de criza

200806-5263.jpg

La Bruxelles incepe un summit european de criza

Sefii de stat si de guverne europeni se reunesc pentru doua zile la Bruxelles unde subiectul principal de discutie va fi soarte Tratatului european respins de Irlanda.

Franta care preia Presedintia UE la 1 iulie se arata optimista si spune ca situatia asa zis de criza nu se compara cu cea din 2005 intrucât, in afara de Irlanda nici o alta tara nu se pronunta acum impotriva Tratatului.

Liderii europeni transforma totusi acum aceasta reuniune intr-o reuniune de criza si dezbat pe larg subiectul in aceasta seara in timpul cinei de lucru, intentia lor este aceea de a da un semnal pentru continuarea ratificarilor nationale.

O veste buna soseste totusi acum anume Prim Ministrul britanic Gordon Brown va prezenta in aceasta seara partenerilor europeni ratificarea proaspata a Tratatului in tara sa.

Tratatul reformator al Uniunii, care i-ar fi permis acesteia sa functioneze cu 27 si mai multe state, nu va intra deci in vigoare la 1 ianuarie 2009 cum ar fi trebuit si aceasta pune o problema atât pe plan intern cât si pe plan extern.

Anul viitor alegerile pentru Parlamentul European vor fi afectate, la fel si numirea unei noi Comisii Europene a carei talie va fi redusa in absenta noului Tratat de la 27 la 18 comisari, nu va exista un presedinte stabil al Uniunii si nici un ministru de externe.

In fine, in ciuda declaratiilor de bune intentii ale Comisiei Europene, extinderea spre Balcani si primirea Turciei in clubul comunitar sint puse sub semnul intrebarii.

Prima sedinta a summitului incepe in aceasta dupa amiaza cu dezbaterea altor subiecte cruciale, este vorba despre pretul in crestere al carburantilor si criza alimentara.

Maine,vineri, 20 iunie,discutiile lor se vor axa pe restructurarea dificila a pietei de energie si electricitate si pe relatiile UE cu vecinii sai estici, este vorba despre propunerea polono-suedeza de a crea un parteneriat cu, intre altele, Ucraina, Moldova si Belarus.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

19/06/2008, 12h00