
Politică
Bruxelles: oficiali UE sint preocupaţi, iar Victor Ponta este surâzător
victor-ponta-0.jpg

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Van Rompuy şi Barroso rămân fermi
Un comunicat emis de Consiliul UE arata ca Preşedintele UE Van Rompuy si-a exprimat "profunda preocupare în legătură cu actualele evoluţii politice din România". El se refera la statul de drept si la independenta justitiei.
Comunicatul arata ca Van Rompuy l-a incurajat pe Victor Ponta "să abordeze, intr-un dialog constructiv, subiectele identificate de Comisia Europeană ca fiind problematice".
In parallel, Herman Van Rompuy spune pe twitter ca este increzator in faptul ca guvernul României isi "da pe deplin seama cât de importante sint evenimentele in curs". El adauga ca a constatat intentia Prim Ministrului Ponta de a se conforma cerintelor Comisiei Europene.
José manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene se arata si el "extrem de preocupat " într-un comunicat remis joi seara. "Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic.
Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Ca si Van Rompuy, si Barroso a primit asigurarile sefului executivului român ca tot ceea ce va sta in puterea guvernului se va face pentru a respecta standardele UE.
Ce va face Comisia Europeana ?
In 18 iulie Comisia Europeana va dezbate situatia din România in cadrul discutiei de adoptare a raportui MCV.
Daca critici vor fi de facut, acestea se vor regasi in raport, a explicat Victor Ponta.Dar se pare ca o discutie adiacenta in care sa se dezbata existenta statului de drept in România, nu va avea loc, ea va fi inclusa in contextul amintitului raport.
Acela va fi momentul in care Comisia va anunta probabil ca va face o analiza a evenimentelor politice din România din aceste ultime doua saptamâni, asa cum i-au cerut-o diferite voci din Parlamentul European.
Iar, cu toate ca Bucuresti si Sofia si-ar fi dorit ca la cinci ani dupa aderarea la UE, sa scape de sub atentia Bruxelles-ului, monitorizarea va fi extinsa acum in iulie 2012.
Toate semnele arata ca aceasta observare atenta a evolutiei justitiei in România si in Bulgaria trebuie sa continue. Probabil ca anul viitor când va adera Croatia , care nu are aceasta monitorizare, Mecanismul de Cooperare si Verificare va fi oprit pentru România si Bulgaria.
In acel moment cele doua vor fi probabil introduse in viitorul mecanismul general de estimare a combaterii coruptiei in intreaga UE, unde li se va face un loc aparte.
O disociere a României de Bulgaria ?
Acest zvon, plecat din presa bulgara, circula la Bruxelles de câteva saptamâni dar el nu a fost confirmat. Pentru moment pare sa fie mai mult o dorinta a Bulgariei, decât o intentie a europenilor.
La nivel tehnic, aceasta separare nu este nici posibila si nici de dorit. Cele doua tari au facut progrese in ultimii ani dar progrese comparabile, nu se poate spune azi ca una se pozitioneaza mai bine decât cealalta.
La nivel politic insa, totul este posibil.