Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles: Strategie europeană pentru minoritatea romilor

200812-8470.jpg

Bruxelles: Strategie europeană pentru minoritatea romilor

Miniştrii de externe ai UE vor dezbate o posibilă strategie pentru minoritatea romilor cu un accent pus pe lupta împotriva discriminării, a anunţat miercuri, 3 decembrie, în Parlamentul European, un oficial al preşedinţiei franceze.

La îndemnul Preşedinţiei franceze a UE, miniştrii europeni de externe dezbat luni, 8 decembrie, la Bruxelles, un proiect care invită Comisia Europeană şi statele membre, să ia în calcul politica de luptă antidiscriminare a romilor, a anunţat Jean-Pierre Jouyet, secretar de stat francez, care se adresa miercuri, 3 decembrie, plenarei Parlamentului European.

Iată o sarcină delicată având în vedere că UE nu are competenţă în materie de minorităţi ci poate folosi doar unele pârghii sociale. Bruxelles-ul poate de asemeni coordona şi verifica unele acţiuni naţionale.

Miniştrii vor dezbate problemele actuale ale romilor şi posibilitatea de incluziune socială pe care actorii Uniunii o vor pune în aplicare împreună cu organizaţiile ce-i reprezintă pe romi. Discuţia se va purta şi asupra programelor ce vor fi dezvoltate cu finanţare comunitară în 2009 şi în 2010.

Comisia Europeană este invitată să facă un bilanţ al acţiunilor întreprinse până acum în acest sens. Instituţia se felicită pentru reuşita primului summit al romilor care a avut loc în septembrie la Bruxelles şi care a pus bazele unei cooperări cu organizaţiile competente.

Dar acesta este «un optimism de faţadă» care nu ajută cu adevărat la integrarea romilor, a fost de părere deputatul european ecologist Daniel Cohn Bendit, care crede că un prim pas spre rezolvarea problemei este recunoaşterea oficială a statutului de minoritate pentru aceşti oameni. Apoi, spune Cohn Bendit, trebuie dezvoltate două strategii diferite, una pentru romii sedentari şi una cei care nu sunt sedentari şi pe care nimeni nu-i poate obliga să-şi schimbe modul de viaţă.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

3.12.2008