Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles-ul joacă dur: CE poate suspenda drepturile de stat membru ale României

Comisia Europeană anunţă că nu se va teme să pună în aplicare articolul 7 din Tratatul European. Este vorba despre suspendarea drepturilor unui stat membru, relateaza sâmbătă publicaţia germană Die Welt, citată de Hotnews. Până în prezent, articolul 7 nu a fost invocat niciodată în istoria Uniunii Europene. Suspendarea ar putea avea loc în condiţiile în care situaţia politică din România s-ar “înrăutăţi în continuare”, se afirmă în ziarul german.

Un diplomat european a declarat in Die Welt ca, in cazul in care Victor Ponta nu va restaura fara intarziere statul de drept conform standardelor UE, Comisia nu va ezita sa foloseasca toate mijloacele legale. Printre acestea se numara articolul 7 care nu a fost utilizat niciodata pana in prezent. Acesta prevede suspendarea drepturilor unui stat membru in cazul in care se constata o “incalcare grava si in forma continuata” a valorilor fundamentale ale UE.
“Daca situatia se va inrautati pentru ca partea romana nu ia in serios angajamentele asumate, atunci institutiilor europene le stau la dispozitie arme, printre care toate articolele Tratatului European”, a spus diplomatul in Die Welt sub acoperirea anonimatului.
Victor Ponta se intalnise joi cu presedintele CE Jose Manuel Barroso si anuntase ca va corecta toate masurile care n-ar fi in concordanta cu valorile fundamentale ale UE. Conform unor informatii provenite de la diplomati europeni, printre altele ar fi vorba de doua Ordonante de Urgenta prin care Curtii Constitutionale i s-a limitat dreptul de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.
Inacceptabila ar fi si modificarea procedurilor in cazul referendumului. Comisia asteapta ca participarea minima de 50% plus 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe liste sa fie respectata conform deciziei Curtii Constitutionale. In plus, ar trebui sistata manipularea Monitorului Oficial si critica permanenta la adresa CCR.
Victor Ponta ar trebui sa se asigure ca Avocatul Poporului sa aiba aceleasi competente extinse in lupta impotriva coruptiei si sa numeasca transparent un viitor procuror general. “Ne asteptam foarte curand sa primim in scris confirmarea implementarii acestor masuri”.
"CE va publica miercuri un raport privind statul de drept in Romania si Bulgaria (raportul MCV, n.r.). (...) Nu sunt asteptate inca sanctiuni impotriva Romaniei”, precizeaza Die Welt, citat de Hotnews.ro.