Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles-ul propune suspendarea fondurilor UE pentru Ungaria

bruxelles-ul-propune-suspendarea-fondurilor-ue-ungaria.jpg

Ungaria ar putea rămâne fără fonduri europene.

Printr-o decizie fără precedent a Comisiei Europene, se propune ca Ungariei să-i fie suspendate fondurile europene începând cu 2013. Aceasta este o incitare la reducerea deficitului public şi nu o pedeapsă, subliniază Executivul european.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Cifra concretă la care se ridică proiectele suspendate nu va fi comunicată decât după ora prânzului la Bruxelles.

Decizia Comisiei Europene de a face această propunere vizează fondurile de coeziune destinate Ungariei, cele care finanţează proiecte de infrastructură şi educaţie, între altele.

Motivul este incapacitatea sau reavoinţa Ungariei de a reduce deficitul său public, aflat peste 3% din PIB încă de la aderarea ţării la UE, în 2004.

Comisia Europeană spune că există o lipsă de iniţiativă pentru reducerea deficitului. Suspendarea fondurilor, dacă este aprobată la nivel ministerial UE, ar trebui să se aplice din 2013. Aceasta reprezintă o premieră în istoria comunitară şi vine după ce Budapesta a primit nenumărate avertismente de la Bruxelles.

În paralel, cum finanţele Ungariei nu se prezintă bine, ţara ar trebui să negocieze un nou acord de împrumut internaţional. Dialogul cu FMI şi UE este însă blocat de modificarea Constituţiei ungare, la începutul anului, care privează Banca centrală de la Budapesta de independenţa necesară.

În aceste condiţii, nici UE şi nici FMI nu pot negocia un acord cu Guvernul ungar, deşi ministrul de Externe, Janos Martonyi, spunea că o reluare a discuţiilor s-ar putea petrece într-o lună.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Ungaria şi fondurile europene