Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxellul ameninta ca va introduce vize de calatorie diplomatilor americani

200807-5913.jpg

Bruxellul ameninta ca va introduce vize de calatorie diplomatilor americani

Comisia Europeana ameninta ca va impune vize de calatorie diplomatilor americani in cazul in care SUA nu renunta la aceasta obligativitate pentru cetatenii est europeni

SUA s-au angajat ca vor ridica inca din luna iunie obligativitatea vizelor de calatorie pentru cetatenii a 12 noi state ale UE, a explicat miercuri 23 iulie Comisia Europeana care a adaugat ca nici un progress nu a fost facut in acest sens.

Prin urmare executivul de la Bruxelles a decis miercuri sa puna in garda SUA ca aceasta obligativitate va putea fi reciproca si ca vize li se pot impune diplomatilor americani dorind sa calatoreasca in Europa.

Propunerea va fi facuta de Comisia Europeana daca SUA nu decid sa ia unele masuri concrete de acum si pâna la sfârsitul anului.

Nu este pentru prima data când executivul european propune o astfel de masura de reciprocitate dar in trecut ea nu a fost aprobata de statele membre ale Uniunii.

Acum comisarul justitiei Jacques Barrot este determinat sa isi impuna ideea in capitalele europene, el o prezinta de altfel acum ministrilor de interne reuniti la Bruxelles.

In absenta unui progres global in dosarul vizelor un numar de state est europene si Malta au semnat acorduri bilaterale cu Washingtonul.

Cehia a fost prima care a facut acest pas, de aceea tara s-a aflat foarte aproape de a primi o sanctiune europeana pentru a fi parasit cadrul european de negocieri cu Statele Unite.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

24/07/2008