Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureştenii, interes crescut pentru politică

Bucureştenii au un interes mai crescut pentru politică faţă de anul trecut potrivit unui sondaj al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Unul din cinci bucureşteni spune că preşedinţia ar trebui desfiinţată, iar unul din patru că partidele ar trebui desfiinţate. Studiul mai arată că numărul celor care cred că omul se trage din maimuţă a crescut de la 22 la 33 la sută anul acesta.

Interesul pentru evoluţia situaţiei politice a României, la nivelul Bucureştiului a înregistrat o creştere semnificativă, cu aproximativ 20 de procente. La nivelul încrederii în Primăria capitalei, studiul arată că  se înregistrează anul acesta o creştere spectaculoasă.

Astfel, dacă în 2010 26% din bucureşteni declarau că au încredere multă şi foarte multă în Primăria capitalei, în 2011, 42% din bucureşteni îşi manifestă încrederea mare şi foarte mare în această instituţie.

Şi încrederea în primăriile de sector înregistrează, deasemenea, un trend ascendant de la 40% în 2010 la 46% în 2011. Dacă ar fi să desfiinţeze un partid 33 la sută din bucureşteni ar desfiinţa Partidul Democrat Liberal.

Majoritatea bucureştenilor nu are încredere real în niciunul din politicienii marcanţi pe scena politică românească. Mai mult de jumătate nu cred în nici un politician, 83 la sută nu au încredere în sindicate, iar trei sferturi dintre bucureşteni nu au încredere în presă.

Când vine vorba de originile speciei umane, mai mult de jumătate din locuitorii capitalei spun că au fost creaţi de Dumnezeu, însă procentul celor care cred ca se trag din maimuţă este în creştere cu zece la sută faţă de 22 la sută anul trecut.

Studiul SNSPA “Cartografierea socială a Bucureştiului ” a fost realizat pe un eşantion de peste 1116 de persoane în perioada 5 -20 aprilie 2011.

 
Sociologul Alfred Bulai despre rezultatele cercetării