Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureşti - Chişinău, o relaţie fragmentată

parlament-republica-moldova-20101207143756.jpg

Parlamentul Republicii Moldova.

Este concluzia unui raport prezentat de Centrul Român de Politici Europene care analizează relaţiile dintre cele două ţări. Potrivit documentului, deşi există  voinţă politică, gestionarea relaţiei se face fragmentar şi inerţial. Documentul mai recomandă Bucureştiului să-şi respecte promisiunile faţă de Chişinău, în special cele financiare.

Centrul Român de Politici Europene publică raportul „Cum am folosit fereastra de oportunitate? Bilanţul unui an de relansare a relaţiilor România – Republica Moldova”.

Raportul prezintă o analiză independentă a eforturilor făcute de România în 2010 atât în relaţia bilaterală cu Chişinăul cât şi ca avocat al Moldovei în Uniunea Europeană.

Autorii fac o trecere în revistă a finanţărilor acordate de România şi a cooperării instituţionale.

O concluzie generală este aceea că deşi voinţa politică este prezentă, gestionarea relaţiei se face fragmentar şi inerţial.

De aceea, raportul recomandă "crearea unui birou de coordonare, condus de un ”Mister Moldova”, personaj cu autoritate politică şi instituţională care să dea coerenţă eforturilor României".

L-am întrebat pe Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, ce recomandă raportul în privinţa Transnistriei, un dosar cu greutate pentru Chişinău?

"Recomandarea noastră este simplă. Nu avem o miză în Transnistria, nu avem nici un interes acolo, nici ataşamentul istoric pe care îl avem faţă de restul Moldovei nu îl avem şi atunci orice fel de idee de a-i împinge pe moldoveni spre o soluţie sau alta nu face decât să se întoarcă împotriva noastră pentru că ei sunt foarte sensibili pe subiectul ăsta, nu vor să aibă impresia că Bucureştiul îi tratează ca un frate mai mare inclusiv pe subiectul Transnistria şi atunci recomandarea noastră este să urmărim subiectul să ştim foarte bine ce se întâmplă acolo pentru că nu prea avem expertiză în România despre Transnistria şi să nu facem altceva decât să-i susţinem pe cei de la Chişinău la concluzia la care vor ajunge."

Raportul prezintă şi recomandări. Printre acestea se numără implicarea politică la nivel înalt şi nu în ultimul rând  o comunicare mai eficientă la nivel comunitar pe un subiect delicat: şi anume acordarea cetăţeniei.

În ceea ce priveşte relaţia Chişinăului cu UE, autorii raportului cred că "negocierile București – Chișinău ar trebui să urmeze temele și prioritățile negocierilor Bruxelles - Chișinău" în contextul în care "indiferent de cine va veni la putere la Chișinău, viitorul acord cu UE va fi extrem de influent pentru viitoarea agendă de guvernare".

" Nu vrem să concurăm agenda europeană a Republicii Moldova, ci să ne pliem pe ea" se mai arată în document.

 
Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, intervievat de Dragoş Ghiţulete