Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucureştiul contraatacă în dosarul Schengen

România poate condiţiona aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană şi poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în cazul în care este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Iată ce declară ministrul de Externe, Teodor Baconschi, într-un interviu pentru Adevărul.

Dacă Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, România nu are de ce să-l mai menţină, spune şeful diplomaţiei române.

Întrebat ce se mai poate face pentru aderarea la Spaţiul Schengen, ministrul de Externe precizează că în primul rând, românii trebuie să se ţină tari pe poziţia de principiu că regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale Spaţiului Schengen trebuie respectate.

"Scrisoarea miniştrilor de Interne francez şi german are nişte probleme de redactare. În primul rând, se adresează Comisiei, deşi decizia se ia în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e greşit. Sunt generalităţi, care nu se susţin. Orice ţară din lume are problemele ei, nici una nu e perfectă", afirmă Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe mai declară că România are două variante, una fiind să se auto-culpabilizeze şi să intre într-o anumită negociere cu cele două ţări.

Şeful diplomaţiei române a mai ţinut să precizeze că relaţia franco-română este importantă pentru ambele părţi, iar conţinutul ei economic şi cultural e foarte consistent.
Întrebat cum vede ralierea Germaniei, Teodor Baconschi a declarat : "de la Berlin avem semnale că a existat o insistenţă franceză pentru cuplarea celor doi miniştri de Interne, dar Germania îşi menţine promisiunea unei evaluări obiective, aşa cum a fost formulată la Bucureşti, de către doamna Angela Merkel".

Relaţiile României cu Franţa şi Germania vor fi influenţate de poziţia Parisului şi Berlinului în chestiunea Schengen, spunea la RFI, la sfârşitul anului 2010 consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. El declara că "ar trebui să ne repoziţionăm în context european", după demersul miniştrilor de Interne francez şi german.