Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Buget 2012: PE şi statele membre intră în negocieri finale

bugetul-uniunii-europene-2012.jpg

Buget 2012: PE şi statele membre intră în negocieri finale

În această săptămână deputaţii europeni au votat varianta finală a bugetului european pentru 2012, aşa cum va intra ea în dezbaterea statelor membre. Acestea trebuie să adopte bugetul până la finele anului. Parlamentul prevede o mărire a finanţării laturei sociale a UE şi a cercetării şi educaţiei.

În ciuda restricţiilor şi a austerităţii de rigoare, Parlamentul European doreşte un buget robust pentru 2012. Cercetarea, inovaţia, educaţia şi locurile de muncă trebuie bine finanţate şi asta pentru a creşte ponderea UE în lume. Aceste elemente se găsesc în strategia Europa 2020 care prevede o creştere economică şi pe care liderii UE au adoptat-o dar ezită acum s-o şi alimenteze cu fonduri. Strategia 2020 cuprinde toate ingredientele revigorării economice prin realizarea de investiţii inteligente.

Diferenţa, în bani, între bugetul propus de Parlamentul European şi cel agreat într-o primă fază de statele membre este de un miliard şi jumătate de euro în termeni de angajamente de plată şi de 4 miliarde în plăti efective.

În luna iulie, statele membre ale UE au stabilit ca bugetul pentru 2012 să fie îngheţat la nivelul celui din anul curent şi să fie indexat doar în funcţie de inflaţie. Parlamentul European contestă acest vot întrucât angajamentele de plată luate pentru anul viitor  încă din 2007, când s-a stabilit bugetul multianual, nu ar mai fi astfel onorate.  El propune astfel o mărire de buget cu 1.9% faţă de 2011, acesta fiind un concesie în sine făcută statelor membre întrucât iniţial Parlamentul dorise un buget încă şi mai robust.  

Deputaţii europeni sunt de acord că timpurile s-au schimbat din 2007 şi până astăzi întrucât criza a lovit Europa la sfârşitul anului 2008.

Cu toate acestea,  economii instituţionale sunt posibile pentru a avea un capital nou iar realocari de fonduri sunt şi ele posibile. Parlamentul propune o redistribuire a fondurilor de la unele politici în mod tradiţional bine finanţate către cercetare, educaţie şi inovaţie, în mod constant vitregite. În acelaşi timp, dacă se fac economii instituţionale (angajări de personal la preţuri reduse, de exemplu) şi banii sunt folosiţi mai inteligent, UE poate continua să finanţeze coeziunea europeană, mediul rural şi agricultura în general. 

Aceasta este poziţia de neclintit a Parlamentului European dar ea riscă să fie din nou modificată de capitalele europene care ele vor avea ultimul cuvânt de spus referitor la bugetul UE în 2012.