Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul Bulgariei, aliniat la cerinţele UE

bugetul-2012-fost-adoptat-absenta-premierului-boiko-borisov-foto-reuters.jpg

Bugetul pentru 2012 a fost adoptat în absenţa premierului Boiko Borisov. Foto: Reuters

Adoptat în absența premierului Boiko Borisov - care a participat la summitul european -, bugetul Bulgariei pentru anul viitor răspunde tuturor criteriilor de stabilitate fiscală și financiară stabilite la Bruxelles. Veniturile și pensiile însă rămân de câteva ori mai mici de cele ale țărilor afectate de criza datoriilor.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Bugetul prevede o creștere economică optimistă de 2,9%. Vor fi majorate pensia minimă – cu 4 euro, până la 71 de euro, adausul de moștenitor și salariul minim. Cel din urmă va fi majorat de la 135 la 145 de euro.

În vederea stabilizării sistemului de pensii, va demara majorarea treptată a vârstei de pensionare. În 2012, aceasta va crește nu cu un an, cum era prevăzut înainte de protestele sindicale, ci cu 4 luni la bărbați și la femei. Procesul va continua până în 2021, când bărbații vor ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile - la 63 de ani. Stagiul pentru pensionare la categoria I va crește cu doi ani – de la 25 la 27.

Se va renunța la adausul de vechime în sectorul de stat. Salariile vor deveni bicomponente – 70% garantate și 30% în funcție de contribuție. Taxele pe care le plătesc studenții vor crește cu 33%.

Este prevăzut un deficit de numai 1,35% din PIB.

Nu vor fi modificate TVA-ul și taxele directe – actualmente, cele mai mici în Uniunea Europeană. Datoria de stat nu va depăși 19% din PIB. Va fi menținută o rezervă fiscală în valoare de 2,3 miliarde euro.

Cei mai mulți bani vor primi Ministerul Apărării, cel Social și cel de Interne.

Guvernul își rezervă posibilitatea de a contracta la nevoie credite externe în valoare de 2,1 miliarde euro. Din „Coaliția albastră”, s-a avertizat că acești bani vor merge la proiectul nuclear „Belene”.

A fost respinsă propunerea ultranaționaliștilor din partidul „Ataka”, potrivit căreia taxa unică de 10% asupra veniturilor ar fi fost înlocuită cu taxe diferențiate pe categorii de venit.

Centriștii aflați la guvernare au respins de altfel toate propunerile opoziției. Viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov nu a răspuns la întrebările opoziției, iar deputații din grupul centrist au luat foarte rar cuvântul, lăsându-și colegii din opoziția de dreapta și de stânga să critice cât doresc proiectul de buget. Dezbaterile în această formă au continuat timp de 18 ore.

Cât priveşte majorarea vârstei de pensionare, opoziția a avertizat că va sesiza Curtea Constituțională. Ex-premierul și co-președinte al „Coaliției albastre” Ivan Kostov a declarat că sistemul de pensii se află în criză din 2001 încoace. „Am deveni o țară ieftină cu un sistem de pensii ieftin. Investițiile străine scad în pofida faptului că avem cele mai mici taxe și asigurări sociale în cadrul Uniunii Europene”, a constatat Kostov.

Din Partidul Socialist s-a spus că guvernanții au declarat jihad pensionarilor, amintind că, spre deosebire de țările europene cu vârsta de pensionare de 65 de ani, în Bulgaria durata medie de viață a bărbaților este de numai 69 de ani.

În ultimele luni, numărul celor care doresc să se pensioneze a crescut cu 30%. Oamenilor le este teamă că nu vor prinde vârsta de pensionare care va putea fi majorată și mai repede”, a spus vicepreședintele partidului, Maia Manolova.