Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: bani europeni pentru promovarea guvernanţilor

Guvernanții în Bulgaria au descoperit mai multe modalități prin care își pot asigura confort mediatic pe banii publici sau europeni. Iata câteva exemple - banca în care îşi țin banii cele mai mari companii de stat acordă împrumuturi unui grup de presă proguvernamental sau chiar finanțează apariția unui nou ziar sau post de televiziune.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Același grup de presă a fost proguvernamental și în perioada guvernării precedente. Ziariștii nemulțumiți de virajul la 180 de grade realizat în chiar noaptea ultimelor alegeri parlamentare, sunt nevoiți să demisioneze sau concediați.

Un alt exemplu – fondurile europene sunt folosite de mai multe ministere pentru realizarea unor clipuri publicitare prin care sunt finanțate într-un mod indirect canalele de televiziune proguvernamentale.

Acolo unde banii nu ajută, procuratura și tribunalele pun umărul la domesticirea ziaristicii – mai ales când este vorbă de ziaristica de investigații. Cu câțiva ani în urmă o publicație și un ziarist au fost condamnați pentru calomnie după ce au citat corect comentariile făcute în public de un procuror la adresa unui fost ofițer din Ministerul de interne anchetat sub acuzație de corupție.

CEDO nu a fost de acord cu poziția judecătorilor bulgari că un ziarist poate să fie condamnat pentru că a citat opinia exprimată fie și sub condiția anonimatului de un organ de stat. Judecătorii de la Strasbourg constată într-un mod diplomatic că nu pot împărtăși o astfel de poziție. Ei au atras atenția asupră faptului că societatea este interesată de a afla căt mai repede comentariile făcute de organul competent. În astfel de situații orice întărziere intră în contradicție cu interesul public și cu datoria profesională a reporterului. Când sursa informației este un reprezentant oficial dezvăluirea identității sale nu este necesară. În cazul concret poate fi tras la răspundere nu ziaristul ci procurororul citat.

CEDO nu a acceptat poziția  guvernului bulgar că în unele publicații pot fi trase la răspundere pentru că au căutat elementul de senzație și hiperbolizarea. Magistrații consideră că statul și justiția nu pot înlocui aprecierea propriei a mediei respective. Emoțiile sau chiar elementul de provocare sunt caracteristice ziaristicii. Spre deosebire de un jurist reporterul este liber de a fi subiectiv.

Există și elementul timp – adică tribunalele trebuie să analizeze conținutul unei publicații nu de la distanța timpului ci în momentul în care a apărut și la baza informației care a existat atunci.

CEDO adresează în final un apel judecătorilor bulgari de a lua în considerare efectul dezastros ce pot avea astfel de sentințe asupră mediilor chemate să fie „câinii de pază ai democrației”.